latinica  ћирилица
22/12/2014 |  14:37 | Аутор: СРНА

Ђурић: Влада РС ће учинити све да удовољи захтјевима привредника (ВИДЕО)

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић изјавио је данас да је добио обећање да ће Влада Српске учинити све да удовољи захтјевима привредника који се односе на растерећење привреде.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

- Међутим, тешко је рећи у којој мјери ће то да буде дефинисано. О том питању још не могу да се изјасним док не добијем конкретан одговор од Владе Српске, који очекујем до краја седмице, рекао је новинарима Ђурић након састанка с министром финансија Републике Српске Зораном Тегелтијом.

Он је поновио да привредници траже смањење пореза и доприноса, те да буде повећан неопорезиви дио плата.

- Од Владе Српске тражимо да у мјере Економске политике буде унесена обавеза да ће акционим планом бити јасно дефинисан начин којим ће да буде удовољено нашим захтјевима, додао је Ђурић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Предраг Згоњанин, који је присуствовао састанку, рекао је да би у наредној години приоритет требало да буде фискална консолидација.

- То нам је рекао и министар Тегелтија, а буџет за наредну годину сличан је овогодишњем. Министар нам је дао обећање да ће се више радити на заштити домаће производње и контроли ПДВ-а, што је један од наших захтјева, рекао је Згоњанин, напоменувши да јавне набавке морају бити транспарентне.

Он је навео да постоје увјеравања Владе Републике Српске да ће се радити на доношењу новог закона о раду.

Тегелтија: Постигнут висок степен сагласности

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија је на данашњим консултацијама са представницима Привредне коморе и Унијом удружења послодаваца Српске постигао је висок степен сагласности о приједлозима економске политике и буџета Српске за наредну годину.

- Влада Српске наставиће консултације с циљем доношења што адекватнијих рјешења која би требала да за циљ имају економски развој Републике, уз истовремено поштовање свих стечених права социјалних категорија и свих буџетских корисника, навео је Тегелтија.

Представници пословне заједнице предали су Тегелтији коментаре на предложене документе које ће Влада Републике Српске још једном размотрити прије коначног усвајања, пише у саопштењу из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада Републике Српске утврдила је јуче Приједлог буџета за 2015. годину у износу од 2,033 милијарди КМ и Приједлог економске политике за наредну годину.