latinica  ћирилица
22/12/2014 |  15:59 | Аутор: vecernjenovosti

"Највеће тајне и мистерије Србије"

Књига "Највеће тајне и мистерије Србије" познатог новинара Александра Саше Игњатовића, о тајнама и мистеријама Србије, необичним и необјашњивим појавама које се догађају у комшилуку.


Од петка, 12. децембра у продаји је књига "Највеће тајне и мистерије Србије" познатог новинара Александра Саше Игњатовића. Ово је књига о тајнама и мистеријама Србије, необичним и необјашњивим појавама које се догађају у нашем комшилуку. Ово је књига о животу са неким његовим малим или мало већим чудесима. Нека не примјећујемо. Пред другима затварамо очи јер их се плашимо. А плашимо се зато што их не разумијемо. Јер чуда су само ствари које још не умијемо да објаснимо.
"Истините приче из ове књиге настајале су током низа година, као чичком се качећи на моју радозналост током бројних путовања кроз ову нашу земљу чуда. Могла је можда ова збирка да буде објављена и раније, али постоје књиге, као и људи, којима је неопходно да сазру, како би у правом тренутку показали колико заиста вриједе.

Као човјек који вјерује да постоји нека виша сврха нашег постојања на овој планети, дуго сам имао дилему да ли своја необична и необјашњива искуства треба да подијелим с васцијелим свијетом. Сувише сам често сретао људе којима је такав избор донио само терет невејрице и подсмјеха. Па ипак, сигуран сам да сам донио праву одлуку. Јер, нажалост, у овом лудом и брзом свијету постали смо колективно размажени и неописиво кратког памћења. Мало је чуда која данас могу да нас задиве и заголицају нам машту.
Све нам је на тацни. Доступно, објашњено и објављено на интернету. Мноштво смо великих тајни открили. Научили да нећемо пасти с ивице света ако отпловимо довољно далеко. Схватили да муње нису гњев богова већ електрично пражњење у атмосфери.
Полетјели смо у челичним птицама. Клонирали смо овцу. Играмо се невидиљивим
честицама у огромном тунелу испод Европе. Спустили смо сонду на комету. Еј... на комету. Велики камен који лети свемиром...
И мислимо да нам је све јасно. А и даље се плашимо непознатог и неочекиваног. Па зато повлачимо оштре границе између могућег и немогућег, као да разлика између њих није само ствар наше перцепције. Количине страха потребне да се ухватимо укоштац са непознатим.
Ово, дакле, није књига о непознатом и немогућем. Него о животу. Са неким његовим малим или мало већим чудесима“, истиче аутор књиге Александар Саша Игњатовић.
Аутентичне приче које је аутор прикупљао током дугогодишњег новинарског рада, путујући Србијом и сусрећући се са необичним људима и чудноватим догађајима, испричане једноставним, свакоме разумљивим језиком и оригиналним стилом. Без претензија да објасни оно што се не може објаснити, али и без намјере да прећути оно што многи прије њега јесу.

Догађаји и мјеста описани у књизи су истинити, а имена актера су у појединим причама измијењена из разумљивих разлога. Приче су забиљежене широм Србије, од Војводине, Шумадије, Мачве и Браничева до крајњег југа Србије.