latinica  ћирилица
22/12/2014 |  16:46 | Аутор: РТРС

Британци забринути за исход утакмице Би-Би-Си -Раша Тудеј

Свјетски сервис Би-Би-Си је у страху да може да изгуби информативни рат од руске ТВ станице Раша Тудеј будући да ова медијска кућа има планове о ширењу, преноси данас британски "Гардијан".

Доскорашњи директор Свјетског сервиса Би-Би-Си-ја Питер Хорокс сматра да су свјетски сервис те медијске куће финансијски "прешишале" руски и кинески државни информативни канали.

"Русија и Кина су нас финансијски превазишле, али не могу то никако да учине са резултатима које имамо код публике у цијелом свијету", рекао је он у изјави за "Гардијан".

"Не треба да будемо на једној или другој страни, морамо да обезбиједимо програм коме људи могу да вјерују", рекао је Хорокс, који се почетком мјесеца повукао са позиције главног човјека за емитовање информативног програма Би-Би-Си-ја у свијету.

Хорокс каже да министри у Даунинг стриту 10 треба да размотре трошење новца у иностранству и издвајање више новца за Свјетски сервис у циљу јаче борбе против "пропаганде Москве која се шири Европом".
"Можете да погледате на свеукупне националне интересе и новац који трошимо за утицај у свијету, попут трошења у војне сврхе. Када то погледате, донијели бисте исправну одлуку", наводи он.

Ова изјава дошла је у тренутку повећане забринутости да Британија и САД губе глобални информативни рат са Кремљом, наводи "Гардијан".

Аларм у међународној заједници се "упалио" због ширења медија које Москва финансира, а предвођених ТВ станицом "Раша тудеј" одмах послије војне интервенције Русије у Украјини, наводи "Гардијан".