latinica  ћирилица
22/12/2014 |  17:36 | Аутор: СРНА

Кантон Сарајево: Проглашена мјера приправности због загађења ваздуха

На подручју Кантона Сарајево данас је проглашена мјера приправности због прекомјерне загађености ваздуха.
Сарајево - загађеност - Фото: dnevni avaz
Сарајево - загађеностФото: dnevni avaz

Ова мјера, коју је донио министар просторног уређења Кантона Сарајево Златко Петровић, има за циљ превенцију даљег загађења ваздуха и заштиту здравља људи и имовине.

"Мјерама се, између осталог, препоручује смањено кретање, нарочито током јутарњих и вечењих часова за ризичне категорије становништва у које спадају особе са кардиоваскуларним обољењима, опструкцијама дисајног система, рековалесценти, дјеца предшколског узраста, те старије особе и труднице", саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

На возаче се апелује да смање употребу возила на најмању мјеру, што се нарочито односи на власнике старијих возила која имају пуно већу емисију штетних материја.

Једна од мјера је да ће сва возила која видно емитују веће количине дима и чађи бити послана на ванредни технички преглед, док ће свако спаљивање отпада у домаћинствима бити кажњиво.

Јавним комуналним предузећима ̈"Рад" и ̈"Парк", као и свим осталим субјектима који раде на чишћењу саобраћајница и других јавних површина, наложено је да појачају свакодневне активности.

Упућен је позив свим правним лицима, власницима и корисницима котловница или ложишта да предузму све технички изводиве мјере потребне за смањење емисије и да по потреби одгоде све активности које могу довести до погоршања квалитета ваздуха, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

Одлука о укидању мјере приправности или о евентуаном проглашењу сљедеће епизоде зависиће од стања на терену које се прати.