latinica  ћирилица
22/12/2014 |  18:07 | Аутор: Агенције

Затражен продужетак притвора за Бјелошевића, Савића и Кузмановића

Тужилаштво БиХ затражило је продужење притвора Андрији Бјелошевићу, Милану Савићу и Душану Кузмановићу, осумњиченим за злочине почињене над несрпским становништвом на подручју Теслића и Добоја, чему су се одбране успротивиле.

Тужилац Џермин Пашић каже да је продужење притвора затражено због опасности да би тројица осумњичених на слободи могли утицати на свједоке и саучеснике, преноси Бирн.

"Продужење притвора је потребно да би се истрага несметано одвијала. Ријеч је о сложеном предмету и двије општине, гдје имамо више дјела и велики број доказа", рекао је Пашић.

Он каже да је један од свједока обавијестио Тужилаштво БиХ да му је особа блиска осумњиченом Бјелошевићу пријетила.

Бјелошевићева одбрана затражила је да се приједлог о продужењу притвора одбије, те да се осумњиченом умјесто тога одреде мјере забране.

"Невјероватни су наводи Тужилаштва БиХ да је Бјелошевић, као цијењена особа у заједници, контролисао истрагу. Бјелошевић је годинама градио свој имиџ професионалним радом, али то је нешто позитивно, а не нешто што се треба узимати против њега", рекла је бранилац Татјана Савић.

Бјелошевић је рекао да никада није чинио злочине и да му је цијели поступак припремила организована криминална група која припрема лажне свједоке.

"Мени је већ најављено да та група ради против мене и чак да су ми припремали ликвидацију због мог рада у полицији", рекао је Бјелошевић.

Адвокати Савића и Кузмановића рекли су да је недопустиво да одбрани нису достављени докази на којима Тужилаштво заснива основану сумњу.

"Ситуација у овом предмету се мијења. На почетку смо имали 12 осумњичених. Сада имамо једну оптужницу против шест особа, а за само тројицу од осталих осумњичених се тражи продужење притвора. Тужилаштва нема ништа конкретно против мог брањеника", рекла је Весна Тупајић-Шкиљевић, која брани Кузмановића.

Суд БиХ ће одлуку о продужетку притвора донијети накнадно.

Бјелошевић, Савић и Кузмановић ухапшени су почетком септембра због сумње да су учествовали у злочинима над несрпским становништвом на подручју општина Теслић и Добој.

За исте злочине осумњичени су и Маринко Ђурић, Мирослав Пијуновић и Добривоје Ћулибрк, док је Тужилаштво БиХ већ подигло оптужницу против Драгана Марјановића, Саше Гаврановића, Витомира Девића, Зорана Шљуке, Дарија Славуљице и Драгомира Кезуновића за убиства бошњачких цивила почињена у јуну 1992. године на планини Борје у општини Теслић.