latinica  ћирилица
22/12/2014 |  18:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Брисел: Разбијена мрежа кријумчара хероина, 400 ухапшених

Широка мрежа кријумчара хероина, која је у Европску унију уносила велике количине дроге, растурена је послије истраге заједничког тима, коју је уз подршку Европола спровео Евроџаст.

Ухапшено је готово 400 осумњичених и заплијењено је 100 килограма хероина, као и кокаин, канабис и новац у кешу, наводи у саопштењу Европол.

Криминална група, која је деловала из својих база у Аустрији, Немачкој и Македонији, уносила је хероин преко "балканске руте" и дистрибуирала је у неколико европских земаља.

Послије истраге која је почела 2010, изведено је неколико акција служби у Аустрији, Њемачкој, Холандији и Македонији, након чега су услиједила хапшења, како би даље дјеловање ове мреже било онемогућено.

Истрага је била усмјерена на више организованих криминалних група, које су међусобно сарађивале и дјеловале из Македоније.

Њихов циљ био је да прослиједе високо квалитетни хероин у Европу по веома ниским цијенама и рашире мрежу кријумчарења наркотика, нарочито у Њемачкој и Аустрији.

Области дјеловања појединих припадника мреже биле су строго поређане по хијерархији, а чланови на нижим нивоима познавали су само мали број чланова групе, док за вође нису ни знали, наводи се у саопштењу.

Чланови су углавном ангажовани у Македонији гдје су имали могућност за добру зараду, а затим су одлазили у Беч и Франкфурт, гдје су имали јасно одређене улоге.

Они су углавном мијешали, паковали и транспортовали хероин из Македоније или га кријумчарили из Холандије у различите земље Европе.

Заједнички истражни тим најприје је окупљен како би уништио криминалну организацију у Македонији, као и њене огранке у Бечу и Франкфурту.

Тим је радио на тим локацијама, као и у Ротердаму, закључено је у саопштењу.