latinica  ћирилица
22/12/2014 |  18:53 | Аутор: Агенције

Обама позван на прославу у Москву

Званична Москва упутила је америчком предсједнику Бараку Обами, као и другим лидерима земаља антихитлеровске коалиције позив на церемонију прославе 70 година од побједе у Другом свјетском рату, рекао је помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

"Наравно, позване су све земље антихитлеровске коалиције, јер су наши најближи савезници, али и партнери. Позив је упућен и Бразилу, Индији, Кини и Јужноафричкој Републици", рекао је Ушаков.

Он је рекао да је листа званица сачињена по угледу на прошлогодишњу када је одржана церемонија поводом побједе савезника у Другом свјетском рату.

Ушаков је додао да антихитлеровска коалиција укључује САД, Велику Британију, Кину, Француску, као и неколико десетина других земаља.

"Позивнице су послате. Примијетио сам да су неке државе одмах и одговориле, док неке друге разматрају позив, али све је то у реду, јер има још довољно времена прије прославе, која је 9. маја", прецизирао је Ушаков.

Русија сваке године обиљежава побједу савезника у другом светјском рату. Капитулација је потписана касно увече 8. маја у Берлину, што је по московском времену било 9. маја.

Сваке године на тај дан се у Москви на Црвеном тргу одржава војна парада.