latinica  ћирилица
22/12/2014 |  19:27 | Аутор: РТРС

Хрватска: Коме свештеник двије године не благослови кућу, губи "права вјерника"

У обавјештењу које је црква послала жупљанима у Срачинцу покрај Вараждина наведена су упутства за благослов кућа уочи Божића, а наглашава се да "оне породице које двије или више година заредом нису примиле свештеника нису вјерничке породице и да тиме губе сва права у Цркви", јавља Дубровачки дневник.

Жупа позива све који нису у могућности у вријеме благослова да буду у својим кућама да се јаве на телефон како би се благослов ипак договорио, и да се "многе породице налазе у тешкој материјалној ситуацији и немају чиме да дарују свештеника за његов годишњи рад у жупи приликом благослова породице" као и да не допусте да то буде разлог да се свештеник одбије јер је, како кажу, "важнији сусрет и молитва од било каквог дара који није обавезан".

Међутим,  након тога слиједи шокантан дио обавјештења у којем се наводе "санкције" за све који двије године нису примили свештеника у своју кућу. Познато је да се свештеницима приликом благослова кућа дају "симболични" дарови, и да је многим  с барем једним од преко 314 хиљада незапослених у Хрватској поприличан трошак дати и 50 куна свештенику за "Мир кући овој".

Ово обавјештење потписали су жупник Синиша Дудашек, ђакон Леонардо Шарди и жупник Вјекослав Габуд.