latinica  ћирилица
22/12/2014 |  19:37 | Аутор: РТРС

Папа подијелио дијагнозе Римској курији

Папа Фрањо је у традиционалном обраћању ватиканској администрацији издвојио 15 "болести" којих се Црква и више свештенство, а посебно чланови Римске курије, морају чувати, осудивши склоност површности, ривалства, каријеризам, оговарања, клевете и неслогу.
Папа Фрањо - Фото: AFP
Папа ФрањоФото: AFP

Међу болестима од којих курија пати, Фрањо је набројао осјећај бесмртности, духовни Алцхајмер, егзистенцијалну схизофренију, камено срце, лажни нарцизам, секуларни егзибиционизам, супарништво за славу, смртну озбиљност и тероризам трача, што све резултира раштиманим оркестром.

Курија је административни апарат Свете Столице и њезино централно управно тијело помоћу којег папа води Католичку Цркву.

Агенције наводе да је Фрањо у традиционалном божићном обраћању куријалним свештеницима у Клементинској дворани Апостолске палате био необично оштар и да је по завршетку говора добио хладан пљесак. Ријетко се ко смјешкао.
На почетку говора одао је почаст свим оним "невидљивим" особама које омогућују да Ватикан свакодневно функционше.

Након што је кратко захвалио кардиналима и бискупима на свим пословима обављеним протекле године аргентински Папа је оцијенио да, као и међу свим људима и у курији има "невјере" према Јеванђељу те да јој пријете болести које би требало научити да се лијече. Било би лијепо замислити Римску курију као модел Цркве, тијело које је сваким даном све више јединствено и складно, сложено тијело с много различитих елемената који немају исти посао, али су усклађени у примјереном, ефикасном раду, упркос различитостима међу собом, нагласио је папа Фрањо.

Али прије лијечења треба бити свјестан болести, рекао је папа, позвавши бискупе и кардинале да допусте Светом Духу да их надахне и не ослањају се само на своје интелектуалне и организационе способности.

Свештеници су попут ваздухоплова. Јединствени су кад падају, казао је не споменувши ниједног грешника посебно.

Фрањо је након избора за папу у марту 2013. почео дубоку реформу курије која се бори с бројним унутарашњим супротностима. Завршетак понтификата Бенедикта XVI. открио је у курији читав низ интрига, склоности каријеризму и сплеткама иза Папиних леђа.