latinica  ћирилица
22/12/2014 |  19:39 | Аутор: Независне

Предсједништво БиХ добило приједлог за именовање Звиздића

Предсједништво БиХ добило је данас приједлог СДА о именовању Дениса Звиздића за предсједавајућег новог сазива Вијећа министара БиХ, потврђено је у колективном шефу државе.

Предсједништво СДА у четвртак, 18. децембра, одлучило је да Звиздића, шефа Кантоналног одбора ове странке у Сарајеву, предложи за мандатара. У приједлогу његовог именовања, достављеном Предсједништву БиХ, навели су да постоји међустраначки договор према којем позиција предсједавајућег Вијећа министара припада кандидату СДА.

Парламентарну већину на нивоу БиХ чине ХДЗ БиХ, СДА, ДФ, ПДП, СДС и НДП. Према незваничним информацијама, данас би чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић, који су и лидери СДА, ХДЗ-а и ПДП-а, требало да разговарају о наредним корацима у именовању мандатара. Од њиховог договора зависи кад ће почети процедура провјера Дениса Звиздића у Централној изборној комисији и Државној агецији за истраге и заштиту (СИПА). Тек по окончању провјера стичу се услови да Предсједништво БиХ одлучује о Звиздићевом именовању, којег потом треба потврдити Представнички дом парламента БиХ.

Колегиј је данас за 29. децембар заказао сједницу Представничког дома, али на њеном дневном реду неће бити потврђивање именовања предсједавајућег Вијећа министара.

"Ми смо, кад се за то стекну услови, спремни одмах заказати посебну сједницу Представничког дома у вези с потврђивањем мандатара Вијећа министара", рекао је Шефик Џаферовић, предсједавајући овог дома и потпредсједник СДА.

Странке већине нису јединствене о редослиједу и приоритетима у успостави институција новог сазива власти. Из СДА и ДФ-а и данас су поновили да су испуњени услови да одмах буде именован мандатар Вијећа министара, а из ХДЗ-а поручили су да је истовремено са Звиздићем потребно именовати и мандатара за нови састав Владе ФБиХ. Услови за именовање премијера ФБиХ још нису испуњени јер није конституисан Дома народа федералног парламента. Без овог дома немогуће је изабрати предсједника и потпредсједника ФБиХ, који потом именују премијера.