latinica  ћирилица
23/12/2014 |  08:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Пауер: Сјеверна Кореја је "живи кошмар"

Представница САД је на јучерашњем састанку Савјета безбједности о стању људских права у Сјеверној Кореји ту земљу означила као "живи кошмар" за своје грађане.
Саманта Пауер - Фото: AFP
Саманта ПауерФото: AFP

Састанак петнаесточланог тијела одржан је након што Кина, која је савезник Сјеверне Кореје, није успјела да га блокира, преноси АФП.

Америчка представница у УН Саманта Пауер је истакла како свједочења избјеглица из Сјеверне Кореје указују на "праксу садистичког кажњавања затвореника".

Пауерова је оптужила Сјеверну Кореју за сајбер напад на Сони пикчерс због којег је отказано приказивања филма "Интервју", комедије о измишљеној завјери о убиству сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

Сјеверна Кореја, иначе, одлучно одбија да стоји иза сајбер напада на Сони пикчерс, а њен захтјев за заједничком истрагом тог случаја са САД, као и пријетње одмаздом према Америци уколико она тај приједлог одбије, Пауерова је оцијенила као "апсурдан".

"То је управо понашање какво и очекујемо од земље која је пријетила 'немилосрдним противмјерама' према САД поводом једне холивудске комедије", рекла је Пауерова, додајући да с друге стране Сјеверну Кореју не мучи то што десетине хиљада људи држи у гулазима.

Пауерова је у говору у Савјету безбједности нагласила да је нужно да то тијело УН размотри препоруку Комисије за истраге (УН) да се ситуација у Сјеверној Кореји изнесе пред Међународни кривични суд и да се предузму друге одговарајуће акције.

Сјевернокорејски дипломата Ким Сонг у изјави за АП истиче како његова земља "у потпуности одбацује" дискусију пред Савјетом безбједности о стању људских права у њој, с обзиром да је то тијело надлежно за међународну безбједност.

Ким је такође оптужио западне земље како "затварају очи" пред актима мучења и шпијунаже, које спроводе САД, већ се само баве питањем људских права у Сјеверној Кореји.

Ким је нагласио како је влада његове земље понудила дијалог о људским правима и позвала специјалног истражитеља УН да је посјети, али да су "западне земље то одбиле", радије подстичући доношење резолуције у Генералној скупштини УН којом се Савјет безбједности позива да размотри слање Сјеверне Кореје пред Међународни кривични суд.