latinica  ћирилица
23/12/2014 |  08:43 | Аутор: Блиц

Њемачки новинар открио намјере ИСИЛ-а: Терористи планирају "вјерски геноцид"

"Радикални исламисти желе потпуно да избришу све религије које подржавају демократски модел друштва", каже Јирген Тоденхофер (74).

Он је први представник западних медија који је провео десет дана међу џихадистима и из прве руке сазнао каквим оружјем располажу.

- Исламска држава је много јача и опаснија него што Запад мисли. Заузела је територију која је већа од Велике Британије, а њене присталице су потпуно заслијепљене идејама за које су спремне да умру. Такво нешто досад нисам видио ни у једној ратној зони - рекао је Тоденхофер њемачким медијима.

Новинар је у Мосул стигао преко Турске, послије вишемјесечних преговора с вођама терористичке организације. Боравио је у разрушеним објектима у којима исламисти спавају и разговарао с неким од више стотина бораца који свакодневно пристижу из разних крајева свијета.

- Плашио сам се да ће ми одрубити главу као мом америчком колеги Џејмсу Фолију. Чуо сам како говоре да ће побити све који не вјерују у њихово тумачење Курана. Планирају највећи "вјерски геноцид" у историји - открио је Тоденхофер.

Према његовом мишљењу, ваздушни напади нису довољни да се заустави Исламска држава, јер би то значило да "читав Мосул мора да се сравни са земљом". Зато Јирген Тоденхофер предлаже копнену офанзиву. Своје виђење Исламске државе "изнутра" представио је у књизи коју припрема.