latinica  ћирилица
23/12/2014 |  09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Још један бијелац полицајац неће бити оптужен за убиство

Још један бијелац полицајац у Сједињеним Америчким државама неће бити оптужен за убиство ментално обољелог црнца, саопштило је америчко тужилаштво.

Бивши полицајац у Милвокију Кристофер Манеј смртно је упуцао Донтра Хамилтона у априлу прошле године, а према одлуци тужиоца полицајац је "оправдано поступио", пренијела је агенција АП.

Манеј је трећи бијелац полицајац који је избјегао подизање оптужнице у посљедњих мјесец дана, после случајева у Фергусону и Њујорку, а који су довели до таласа протеста широм САД.

Послије осам мјесеци чекања на одлуку, породица убијеног Хамилтона је разочарана и бијесна.
Породични адвокат је на конференцији за новинаре рекао да је затражена федерална истрага и позвао је демонстранте да буду мирољубиви.

Прије два дана двојица њујоршких полицајаца су убијена у свом аутомобилу као чин освете због убистава црнаца која су полицајци бијелци извршили.

Манеј је убио Хамилтона (31), који је боловао од шизофреније, пошто је дошло до обрачуна током покушаја Манеја да претресе Хамилтона у парку у центру Милвокија.
Хамилтон се дочепао Манејеве полицијске палице којом је ударио полицајца у врат и потом је полицајац у њега испалио 14 метака.

Неколико свједока је рекло полицији да је Хамилтон агресивно држао полицијску палицу прије него што га је Манеј упуцао.
Манеј је отпуштен у октобру јер иако је правилно поступио и идентификовао Хамилтона као ментално обољелог игнорисао је полицијску политику и поступио је према Хамилтону као криминалцу претресајући га.

Хамилтонова смрт претходила је убиствима црног тинејџера Мајкла Брауна у Фергусону и Ерика Гарнера који је илегално продавао цигарете у Њујорку, али није изазвала тако велику пажњу јавности као ова посљедња два случаја.