latinica  ћирилица
23/12/2014 |  10:27 | Аутор: СРНА

Почела изградња канала између Атлантика и Пацифика

Никарагва је свечано обиљежила почетак радова на изградњи канала који ће повезати Атлантски и Тихи океан. На свечаној церемонији, Ванг Ђинг, предсједник кинеске грађевинске компаније ХКНД, која гради канал, рекао је да је ово тренутак за историју.
Свечано обиљежен почетак радова на изградњи Великог канала Никарагве - Фото: AFP
Свечано обиљежен почетак радова на изградњи Великог канала НикарагвеФото: AFP

Циљ Великог канала Никарагве, како су га назвали, је да парира Панамском каналу и да извуче земљу из сиромаштва.

Церемонија отварања обиљежила је почетак радова на приступном путу за машинерију у циљу градње луке за канал на пацифичкој обали Никарагве.

Водени пролаз дужине 278 километара биће дужи, дубљи и шири од Панамског канала.

Потпредсједник Никарагве Омар Алеслевенс рекао је да ће канал утицати на ток историје и економију ове земље.

"Са овим великим каналом Никарагва очекује долазак око пет одсто свјетске трговине која се одвија морским путем, што ће донијети велике економске бенефиције и удвостручити друштвени бруто производ", рекао је Алеслевенс, пренио је Би-Би-Си.

Многи страхују од еколошких проблема и противе се превише дарежљивим условима кинеских инвеститора, сумњајући у одрживост и економске предности пројекта. Такође, буне се многи људи кроз чија имања је планирана копнена траса канала.

Планирано је да канал буде изграђен у наредних пет година, а да постане оперативан до 2020. године. Канал ће укључивати двије луке, аеродром, љетовалиште и економску зону. Мост дужине 600 метара премостиће канал.