latinica  ћирилица
23/12/2014 |  10:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Абот упозорио на вјероватни нови напад у Аустралији

Аустралијски премијер Тони Абот је данас упозорио да је у тој земљи примијећена "интензивирана комуникација међу терористима" након прошлонедјељне талачке кризе у кафићу у Сиднеју, као и да је вјероватно да ће доћи до новог напада.

"На данас одржаном брифингу безбједносних служби је изнето да је уочена појачана комуникација између терориста након талачке кризе на сиднејском тргу Мартин", рекао је Абот након састанка аустралијског Комитета за националну безбједност.


"Не знамо кад нити како ће се десити напади, али знамо да постоје људи који намјеравају и способни су да изврше нове нападе", упозорио је аустралијски премијер.

Троје људи - отмичар и двоје талаца - убијено је, док су четири особе рањене када је полиција након вишесатне опсаде упала у кафе "Линт" у центру Сиднеја, у којем је од раних јутаррњих сати 15. децембра држано седамнаесторо талаца, саопштила је полиција Новог Јужног Велса.

Ман Харон Монис држи таоце(FOTO: dailymail.co.uk)

Отмичар Ман Харон Монис (50), поријеклом из Ирана, имао је "дугачак досије пун насилних дјела, био је залуђен екстремизмом и ментално нестабилан", навела је полиција.
Абот није повећао ниво опасности од тероризма, који је тренутно висок, али је упозорио да је "при овом степену нови напад вероватан".

"Грађанима указујем на чињеницу да је опасност од тероризма и даље висока, као и да је напад вјероватан. Зато је важно да су људи на опрезу, али и да буду увјерени да наша полиција и безбједносне агенције раде све што је у њиховој моћи да бисмо ми били безбједни", истакао је Абот.