latinica  ћирилица
23/12/2014 |  11:50 | Аутор: Анадолија

Њујорк Тајмс позива на процесуирање Џорџа Буша и сарадника

Амерички лист Њујорк Тајмс позвао је власти да процесуирају бившег предсједника Џорџа Буша у вези с наводима из Извјештаја о тортури и насиљу Ције над затвореницима, који је 9. децембра објавио амерички Сенат.

Извјештај Обавјештајне комисије Сената о тортури и насиљу Ције над затвореницима осумњиченим за терористичке нападе након 11. септембра 2001. године покренуо је лавину расправа и критика у САД-у и остатку свијета.

Организација за заштиту људских права у Њемачкој је већ покренула тужбу против Бушове власти, а све су гласнији позиви за покретање судских процеса и истрага и у САД-у.

Америчка унија за цивилне слободе и Организација за заштиту људских права упутили су заједничко писмо америчком министру правде Ерику Холдеру у којем га позивају да покрене истрагу о наводима из Извјештаја о Цији, а и лист Њујорк Тајмс је позвао да се истраже ратни злочини у доба Бушове власти.

Њујорк Тајмс је у данашњем издању објавио уреднички текст у којем позива надлежне органе да истраже и процесуирају све важније званичнике из тог периода, укључујући и бившег предсједника Буша и потпредсједника Дика Чејнија.

Оцјењујући да су поступања Бушове власти према затвореницима била "завјера чињења тортуре и озбиљних злочина под изговором права и правде", у тексту се даље позива на процесуирање и бившег секретара Дејвида Адингтона, бившег директора Ције Џорџа Тенета, те правних савјетника Џеја Бибија и Џона Јоја.

Указујући на наводе из Извјештаја, Њујорк Тајмс тврди да се "једноставно ради о злочину".

У истом тексту се критикује и власт актуелног предсједника Барака Обаме и наводи да ни његова власт није била успјешна у процесуирању осумњичених за тероризам и борби против тортуре.

Аутор текста тврди да је покретање поменуте истраге неопходно да би се осигурало да се слично зло више не понови и да би држава повратила етичку сигурност.