latinica  ћирилица
23/12/2014 |  12:28 | Аутор: СРНА

Линта: Могуће задржати обје личне карте

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта позвао је данас Србе прогнане из Хрватске да, уколико желе да осим српске личне карте задрже и хрватску, што прије пријаве "привремени одлазак" изван Хрватске на рок од пет година.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је навео да је за пријаву "привременог одласка" потребно доставити један од шест разлога: потврду о процесу обнове, потврду о процесу стамбеног збрињавања, потврду о запослењу од свог послодавца, потврду о лијечењу од свог доктора у Дому здравља, потврду о школовању из средње школе или факултета или изјаву о издржавању за незапослена или стара лица да их издржава неко од чланова породице.

"Привремени одлазак може се пријавити лично или путем пуномоћи у надлежним полицијским станицама у Хрватској", саопштио је Линта.

Линта је истакао да је посљедњи дан за пријаву привременог одласка изван Хрватске или одјаву пребивалишта понедјељак, 29. децембар, с тиме што полицијске станице у Хрватској и хрватски конзулати у Београду и Суботици не раде за вријеме католичног Божића - 25 и 26. децембра.

Предсједник Коалиције позвао је прогнане Србе и друге грађане који немају важећу хрватску личну карту да провјере посредством рођака или познаника у полицијским станицама да ли су и даље пријављени у евиденцији пребивалишта.

Ако је одговор позитиван прогнани Срби и други грађани треба да или отпутују до надлежне полицијске станице и изваде нове хрватске личне карте и пријаве привремени одлазак или, ако то тренутно не могу или не желе да учине, да одјаве пребивалиште путем пуномоћи или у хрватским конзулатима у Београду и Суботици.

Он је подсјетио да потенцијално пребивалиште у Хрватској имају лица која су имала личне карте СФРЈ до почетка рата а послије рата нису вадила хрватске личне карте, затим лица која су рођена између 1974. и 1991. године јер су као новорођенчад уписана у евиденцију пребивалишта и лица која су извадила хрватске личне карте послије рата, али им је истекао рок важења.

Те особе које одјаве пребивалиште могу, послије Нове године, да оду у полицијске станице и поново пријаве пребивалиште, поднесу захтјев за вађење хрватске личне карте и пријаве привремени одлазак на пет година.

Линта је упозорио да ће хрватска полиција брисати из евиденције пребивалишта она лица која, ако имају само хрватско пребивалиште, не поднесу захтјев за вађење нове хрватске личне карте или не одјаве пребивалиште до 29. децембра, а могуће су и новчане казне од 70 до 700 евра.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у отвореном писму хрватском министру полиције Ранку Остојићу прије двије седмице тражио је, између осталог, да рок за пријаву привременог одласка или одјаву пребивалишта буде продужен за шест мјесеци.

Остојић још није одговорио на Линтин захтјев, који је писмо послао и министру спољних послова Србије Ивици Дачићу, кога је замолио да тражи од званичног Загреба да продужи рок.

Из Коалиције позивају све прогнане Србе и друге грађане да на сајту Коалиције удружења избјеглица /www.koalicija.оrg.rs/ пажљиво прочитају текст под називом "Савјети Миодрага Линте прогнаним Србима из Хрватске како на легалан начин могу посједовати два пребивалишта и двије личне карте" у коме је детаљно објашњена процедура.

У тексту је и број мобилног телефона Миодрага Линте кога заинтересовани грађани могу назвати ако су потребне додатне консултације или ако буду имали било каквих проблема у Хрватској.