latinica  ћирилица
23/12/2014 |  13:24 | Аутор: СРНА

АНУРС: Наредне године Енциклопедија Републике Српске

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) Рајко Кузмановић најавио је да ће половином наредне године Академија објавити први том Енциклопедије Републике Српске, те додао да се већ припрема и други том.
АНУРС - Фото: СРНА
АНУРСФото: СРНА

"Биће то специфична енциклопедија у којој ћемо тачно утврдити сва насељена мјеста у Српској, што досад ниједна енциклопедија није урадила", рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци пред почетак сједнице Скупштине Академије.

Он је навео да у Српској има око 2.600 насељених мјеста, те да ће енциклопедија да садржи број становника сваког мјеста, који су обичаји, да ли има школу, цркву, неки други вјерски објекат и остало.

Кузмановић је додао да ће се Академија у наредној години бавити и издавањем нових књига и часописа.

"Очекујемо да ће се појавити зборник радова о Првом свјетском рату, узроцима и посљедицама. Акценат ћемо ставити и на развијање међународне сарадње. Циљ нам је да још више сарађујемо са свјетским центром за науку, да бисмо се укључили у пројекте које финансира ЕУ", рекао је Кузмановић.

Он је подсјетио да је Академија и у овој години остварила сарадњу с одређеним академијама у свијету, те да је постала равноправан члан Европске академије наука и умјетности и да учествује у програму такозваних подунавских земаља.

Кузмановић је напоменуо да је у 2014. години Академија обавила низ успјешних задатака на подручју истраживања, међу којима су пројекат соларне енергије, те пројекти који се односе на истраживања у области привреде, науке и образовања.

"Постигли смо много и у издавачкој дјелатности, односно остварено је око 15 издања, а с њима смо учествовали на сајмовима књига у Београду и Бањалуци", рекао је Кузмановић.

Он је навео да је финансијски план за 2015. годину врло рестриктиван, да су на појединим ставкама и до 50 одсто умањена средства, али да то неће угрозити дјелатност Академије.

На сједници Скупштине АНУРС-а биће усвојени најбитнији документи АНУРС-а - Извјештај о раду у 2014. години, Програм рада за 2015. годину, Информација о финансијском пословању у 2014. години, Буџет и Финансијски план за 2015. годину, те информација о изради Енциклопедије Републике Српске.

Осим тога, биће покренут поступак за избор нових чланова АНУРС-а, који ће бити настављен у 2015. години према Статуту Академије, конкурсу и критеријумима за избор чланова Академије.