latinica  ћирилица
23/12/2014 |  13:31 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО опрезно с Украјином

У сједишту НАТО-а су опрезно реаговали на напуштање политике неутралности и жељу Украјине да им се прикључи, указујући да прије пријема мора да испуни низ услова.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

“Наша врата су отворена, а Украјина може постати чланица уколико то затражи, испуни стандарде и придржава се усвојених принципа“, речено је новинарима у сједишту НАТО-а у Бриселу.

Ово је формулација коју су НАТО функционери и дипломате и раније понављали након најава владе у Кијеву да ће одустати од прокламоване несврстане политике.

Украјина је данас скупштинском одлуком поништила ранију резолуцију која је обавезивала на војну неутралност, а предсједник Петро Порошенко је изјавио да ће тражити пријем у НАТО.

Незванично, бриселски дипломатски извори кажу да међу чланицама не постоји јединствен став о пријему Украјине у савез и да Кијев неће скоро добити позивницу за учлањење.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је и јавно у неколико наврата указала да не види будућност Украјине у НАТО, а многе друге чланице су нерасположене према могућности да се земља која је у грађанском рату позива у чланство.

Украјина је одавно чланица Партнерства за мир, али да би се учланила у НАТО мора да испуни бројне техничке критеријуме и изради детаљан акциони план (МАП), а одлука да јој се упути позив за учлањење мора да буде донесена једногласно.

Руски званичници су се, такође, огласили овим поводом изјавивши да сматрају да је одбацивање војне неутралности Украјине контрапродуктивно и само јача конфронтацију, као и да је то непријатељски корак према Русији.