latinica  ћирилица
23/12/2014 |  13:56 | Аутор: Агенције

Трећи инцидент с возачима у Француској

Најмање десеторо људи је повријеђено кад се један мушкарац у комбију залетио у људе на божићном сајму у граду Нанту на западу Француске, што је трећи сличан напад у исто толико дана.

Теже је повријеђено четворо људи, као и возач комбија, који се синоћ послије инцидента избо ножем, а један од повријеђених је у критичном стању, објавиле су локалне власти, а пренио Ројтерс.

У Француској влада висок степен приправности на терористичке нападе након што су исламски милитанти позвали своје истомишљенике да врше нападе у Француској, у знак одмазде за војну интервенцију те земље на упоришта исламиста на Блиском Истоку и Африци.

Локалне власти су позвале грађане да не паниче и додале да возач комбија није изнио никакве вјерске или политичке тврдње, да је дјеловао сам, као и да се највјероватније ради о ментално обољелом човјеку.

Један локални лист је прво објавио да је возач викао "Алаху Акбар", што на арапском значи "Бог је највећи", али су свједоци за Ројтерс рекли да то није истина.

Претходног дана се један човјек у Дижону залетио аутомобилом у масу људи, вичући "Алаху Акбар", при чему је повријеђено 13 људи, док је у суботу човјек ножем избо тројицу полицајаца, узвикујући исте ријечи.