latinica  ћирилица
23/12/2014 |  14:00 | Аутор: СРНА

Посланици НСРС у петак о Буџету и Економској политици (ВИДЕО)

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за петак, 26. децембра, посебну сједницу парламента Српске на којој би требало да буду разматрани Приједлог буџета у износу од 2,33 милијарде КМ и Приједлог економске политике за наредну годину.
Колегијум Народне Скупштине Републике Српске - Фото: СРНА
Колегијум Народне Скупштине Републике СрпскеФото: СРНА

Предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић рекао је да би на посебној сједници требало да буду разматрани и Приједлог закона о извршењу буџета, Приједлог закона о измјенама Закона о посебним начинима измирења пореског дуга, Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске и Приједлог одлуке о краткорочном задуживању Српске.

Он је оцијенио да посланици имају довољно времена да се припреме за скупштинско засједање.

Чубриловић је нагласио да ће након ове сједнице бити одржано посебно засједање парламента на којем ће да буде расправљано о Бобар банци.

"Омогућићемо онима који су тражили да, у складу с Пословником и законима, учествују у раду парламента. У расправи о Буџету и Економској политици обратиће се представници Савеза синдиката Српске и Уставног суда Српске", рекао је Чубриловић новинарима, након сједнице скупштинског Колегијума.

Он сматра да Република Српска има могућност задуживања и давања гаранција.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Радован Вишковић каже да је потребно усвојити наведене акте прије Нове године да би и Вијеће народа Републике Српске могло да заврши свој дио посла.

Он је оцијенио да су приједлози буџета и економске политике за наредну годину реални и добро конципирани. "СНСД ће уложити амандмане којима ћемо тражити повећање издвајања за најугроженије категорије", додао је Вишковић.

Он је најавио да ће посланици СНСД-а у парламенту Српске донирати по 100 КМ за изградњу родитељске куће за дјецу обољелу од малигних обољења.

Шеф Клуба посланика СДС-а у парламенту Српске Вукота Говедарица тврди да посланицима није остављено довољно времена за проучавање предложених аката.

"Актуелна власт понови крши Закон о буџетском систему, што је недопустиво", тврди Говедарица, те напомиње да се Влада Српске опредијелила за "стезање каиша", а да је евидентно да ће бити благог повишења буџетских прихода.

Он каже да би на сједници, на којој ће се расправљати о Бобар банци, требало да буду усвојени одређени закључци да се слична ситуација не би поновила у банкарском сектору.

Посебна сједница парламента Српске заказана је за 17.00 часова.

Влада Републике Српске утврдила је у недјељу, 21. децембра, на посебној сједници, Приједлог буџета у износу од 2,33 милијарде КМ и Приједлог економске политике за наредну годину.