latinica  ћирилица
23/12/2014 |  14:11 | Аутор: СРНА

Оптужница против држављана Хрватске за ратне злочине над Србима у Оџаку и Броду

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Анте Голубовића из Осијека, држављанина Хрватске, и Јурице Божића из Жупање, држављанина БиХ и Хрватске, за злочине над српским цивилима на подручју општина Оџак и Брод.

"Оптужени се налазе у бјекству и тренутно нису доступни правосуђу БиХ, а тужилац ће затражити расписивање међународне потјернице у складу с одредбама Закона о кривичном поступку БиХ", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Голубовић и Божић оптужени су да су на подручју општина Оџак и Брод, као припадници Војне полиције ХВО-а при 102. оџачкој бригади у периоду између маја и новембра 1992. године, сами или заједно с другим припадницима ХВО-а нечовјечно поступали према цивилима српске националности.

Ријеч је о цивилима који су били незаконито затворени у просторијама Основне школе у Оџаку, у творници "Стролит", општина Оџак, просторијама Основне школе у Новом граду, општина Оџак, као и у затвореничким објектима у просторијама грађевинског материјала у Броду, те у просторијама Средњошколског центра "Фриц Павлик", општина Брод.

Према оптужници, они су чинили и помагали, те нису спречавали нити кажњавали намјерно наношење снажних физичких и душевних болова и патњи затвореним цивилима, нечовјечно поступање према затвореницима и злостављање које је резултирало убиствима и смртним посљедицама.

Оптуженима је стављено на терет учествовање у убиствима, мучењима, одвођењу затвореника на принудни рад на прве борбене линије гдје је неколико њих изгубило живот а више лица је рањено, као и активно учешће у пљачкању имовине противзаконито затворених цивила.

Голубовић и Божић оптужени су за учешће у силовањима и присиљавању незаконито затворених жена на присилни сексуални однос са припадницима ХВО-а или други облик тешког сексуалног насиља над душевно обољелом затвореницом, а Голубовића оптужница терети да је у више наврата долазио и вишеструко силовао четири жене, а међу њима најчешће тада малољетну жртву.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.