latinica  ћирилица
23/12/2014 |  14:23 | Аутор: СРНА

"Двери": Петиција није испровоцирана ничијом реториком

Члан Старјешинства српског покрета "Двери" Бошко Обрадовић изјавио је да су "Двери", као иницијатор потписивања петиције-апела српских интелектуалаца за очување Републике Српске, биле руковођене намјером да се утиче на свијест свих политичких актера да је јединство Српске неопходно да би се сачувале њене надлежности.

Обрадовић је нагласио да мотив потписника петиције није био да се мијешају у унутрашњо-политичке прилике у Републици Српској, нити их је на то нагнала било чија реторика, па ни реторика предсједника Републике Српске Милорада Додика, како то сматра предсједник опозиционог СДС-а Младен Босић, већ потреба да се укаже на потребу да сви заједно дјелују у циљу одбране Српске.

"Поред тог основног циља да се ставимо у одбрану јединства Републике Српске, жеља покрета 'Двери' је и да се укрупне и уједине све патриотске снаге и странке у Србији, што је први пут у овом политичком апелу и учињено", истакао је Обрадовић.

Он је рекао Срни да су аутори и потписници петиције осјећали обавезу да укажу на опасност која се надвила над Републиком Српском и да на неки начин спријече да унутрашње политичке и страначке разлике буду искориштене за мјешање са стране, како је то био случај у Србији.

"Ово говорим из искуства Србије, која једно такво мјешање западних амбасадора у унутрашње политичке прилике живи већ 14 година на штету српских националних и државних инетереса. Апсолутно је недопустиво било каква политичка подјела унутар Републике Српске која би били на штету њеног јединства и опстанка", закључио је Обрадовић.