latinica  ћирилица
23/12/2014 |  15:03 | Аутор: РТРС

Абасов биро: Краљичину плажу купују парама украденим од Палестине

Биро палестинског предсједника Махмуда Абаса саопштио је да су сигурни да је новац који су Мохамед Дахлан и Мохамед Рашид користили за инвестиције у Црној Гори, укључујући куповину Краљичине плаже, проневјерен из јавних фондова Палестине. То је наведено у званичном одговору Бироа налестинског предсједника на питања листа „Дан”.

Из Абасовог бироа су објаснили да су Дахлан, бивши министар безбједности Палестине и Рашид, некадашњи савјетник покојног лидера те земље Јасера Арафата, осуђивани криминалци, и да су у бјекству од правосудних органа.

Такође, Биро палестинског предсједника је указао да је за њих неприхватљива одлука црногорске власти да 2012. године додијели држављанство Црне Горе Дахлану, који је, како тврде, осуђен на вишегодишњу казну затвора у својој матичној земљи.

Дахлан, за кога поједини арапски медији тврде да стоји иза фирме “Квинс бич дивелопмент“ са којом је Влада Црне Горе потписала уговор за Краљичину плажу Дубовица, у блиским је везама са премијером Милом Ђукановићем, тренутно највећи дио времена проводи у Уједињеним Арапским Емиратима, а има регистроване фирме у Црној Гори.

Абас је Дахлана прије нешто више од пола године оптужио да стоји иза убиства Јасера Арафата. Према званичном одговору Бироа палестинског предсједника Махмуда Абаса на питања “Дана“, они су сигурни да је новац који су Дахлан и Рашид проневјерили искоришћен за нелегалне инвестиције у Црној Гори.

Дахлан је осуђен за кривично дјело и изречена му је казна од двије године затвора. Он се, према палестинском закону, сматра одбјеглим криминалцем. Он је, такође, оптужен за проневјеру огромне количине долара, али суд му још није изрекао пресуду - констатовано је у одговору Бироа палестинског предсједника Махмуда Абаса.

Они су нагласили да је Рашид осуђен на 15 година затвора за проневјеру 34 милиона, и пресудом је одређено да мора да држави плати и казну од 15 милиона долара. Такође, како су објаснили, против Рашида у Палестини постоје и друге оптужбе, али се поводом њих још чека одлука суда.

Из Бироа су нагласили да још нису слали захтјеве Црној Гори да блокира имовину Дахлана и Рашида и да их ухапси.

На питање да ли су Дахлан и Рашид користили проневјерена средства из Палестине у Црној Гори, посебно за куповину Краљичине плаже, из Бироа палестинског предсједника Махмуда Абаса је одговорено да су сигурни да су проневјерена палестинска средства коришћена за те инвестиције.

Да, ми смо сигурни да је тај новац палестински новац, и да га Дахлан и Рашид нелегално користе за инвестиције у Црној Гори, указано је из Бироа палесгинског предсједника.

Упитани да прокоментаришу одлуку Владе Црне Горе да додијели држављанство Дахлану, казали су да је то потпуно неприхватљива одлука.

Мохамед Дахлан

Одлука црногорске владе да додијели држављанство Дахлану је неприхватљива, посебно што је он осуђен у Палестини за проневјеру палестинског новца. Стога, није прихватљиво да му се додјељује држављанство, осим ако све податке у вези њега не обезбиједи држава Палестина наведено је из Бироа палестинског предсједника Махмуда Абаса на питања “Дана“, Арапски новински портал “Асрар Арабија“, у септембру је објавио да Дахлан преко заступника или лично у Црној Гори посједује осам фирми, од којих је једна “Квинс бич дивелопмент“, регистрована на Малом брду у Подгорици, са којом је потписан уговор за Краљичину плажу Дубовица. Наиме, портал “Асрар Арабија“ објавио је списак евих фирми у Црној Гори за које тврде да их посједује Мохамед Дахлан, а то су “Леван интернешенал корпорејшен“, “Квинс бич дивелопмент“, “Мидл ист реалистејт, “Монте мена инвестмент“, “Траст холдинг“, “Прима инвест“ и “Монтенегро компани фор реалистејт“.

Према наводима портала “Асрар Арабија“, Дахлан је у Палестини оптуживан за проневјеру на десетине милиона евра из јавних фондова, а добио је 2012. године држављанство Црне Горе по налогу премијера и лидера ДПС-а Мила Ђукановића. Дахланов сарадник Мохамед Рашид био је укључен у одређене послове на Скочиђевојци, али и на Кошљуну, услед чега је настала афера у којој је оптужен предсједник будванске општине Лазар Рађеновић и још неколико лица.

Као овлашћени заступник одређених фирми иза којих, према наводима “Асрар Арабија“, стоји Дахдан појављује се Јанко Шкулетић из Подгорице. Иначе, Рашид је у Тивту имао заједничку фирму “Прима инвест“ с кумом бившег министра Предрага Ненезића, Данком Госпићем, али је та компанија у међувремену избрисана из централног регистра Привредног суда. Иза “Квинс бич дивелопмента“, према регистру Привредног суда Црне Горе, стоји компанија Хидра комершл инвестментс ЛЛЦ, чије је сједиште у Уједињеним Арапским Емиратима. Према наводима са сајта “јеахконтактс“, фирма је регистрована на адреси у Абу Дабију. Средином августа ове године, магазин “Мидлистај“ објавио је да је Мохамед Дахлап почетком јануара 2013. године преко својих веза у Дубаију омогућио Ђукановићеву посјету Уједињеним Арапским Емиратима. По наводима из тог текста, Дахлан је омогућио закључивање уговора вриједног 200.000.000 еура са београдском фирмом Југоимпорт СДПР о испоруци оружја. Портал “Асрар Арабија“, такође, наводи да је Дахлан својевремено био умијешан у испоруке оружја Либији за вријеме Гадафијевог режима.

Дубовица

Од 423.000 квадратних метара у Дубовици, 138.000 квадрата је у власништву општине Бар, а 230.000 квадрата у власништву општине Будве. Планирана је, по наводима из Владе Црне Горе, изградња ексклузивног туристичког комплекса и улагање 180 милиона еура.

Иначе, Дахлан је био један од најмоћнијих људи у Гази док је владао Фатах, био је и шеф обавјештајне службе тог покрета.

Закуп дужи од 20 година одобрава парламент

Према уговору између “Квинс бич дивелопмент“ и црногорске владе, предвиђена је продаја 42,37 хектара земље за 21,2 милиона еура, уз давање у закуп зоне морског добра.

Арапи настоје да зону морског добра закупе на 90 година с обзиром да ће минимална инвестиција износити, како су најавили, 180 милиона евра у наредне четири године. У том случају о уговору о закупу требало би да се изјасни парламент, а противљење су исказали СДП и опозиција, који су критиковали одредбе уговора са арапским инвеститорима.

Инвеститор привилегован

Одредбе уговора између “Квинс бич дивелопмент“ и Владе о локалитету Краљичина плажа упућују на то да се будућим купцима дају такве привилегије које нема ниједна компанија у Црној Гори, а у одређеним ђеловима се чак суспендују и постојећи закони. Из МАНС-а је раније упозорено да такав нацрт уговора није могуће добити, а да неко у Влади, односно, Демократској партији социјалиста није био корумпиран. МАНС је најавио да ће наставити да прати дешавања у вези са овим уговором, а од тужиоца ће захтијевати да се активно укључи у процес да не бисмо имали још један уговор као што је био онај за подгорички Комбинат алуминијума и који ће направити штету за грађане Црне Горе и црногорски буџет.

У Подгорици, према званичним катастарским подацима, фирма иза које стоји Дахлан, “Леван интернешенел корпорејшн", власник је пословног простора од 81 квадрат у Булевар Џорџа Вашингтона. Тај пословни простор има забиљежбу терета од Пореске управе Црне Горе, која Дахланозу фирму терети за хиљаду и по еура неплаћеног пореза, пише Дан.

Тешко је рећи са сигурношћу од када тачно Мохамед Дахлан почиње да успоставља везе у Црној Гори али је евидентно да се Рашид и он појављују у одређеним пословним комбинацијама јсш од 2005. године.

 

Ђукановић: Дахлан ми је пријатељ 

Премијер Мило Ђукановић је поручио да је са Мухамедом Дахланом у пријатељским односима, а да је инвеститор који је заинтересован за Краљичину плажу "најпрестижнији инвеститор на свијету".

"Инвеститор је Ројал група из Абу Дабија. Ријеч је о најпрестижнијем инвеститору у свијету и то није питање око којег се можемо погађати. Амбасадорка УАЕ је то потврдила, престолонасљедник УАЕ је више пута говорио о својој инвеситцији на Дубовици. Смијешно је направити од тога нешто сумњиво, да неко може помислити како је лако искористити име престолонасљедника једне државе и ушушкати ту мало дивљег капитала. То је будаласто", казао је Ђукановић.

 Мило Ђукановић

Он је рекао да приче о Краљичиној плажи долазе из "некомпетентних политичких кругова".

"То је реномиран човјек у сфери безбједности Истока и ако је тачна ваша интерпретација предсједника Палестине он јако добро зна да му је он ту у сусједству и њему треба да се обрати. Престанимо са праксом да кастигамо оне који су нам пријатељи", казао је премијер о Дахлану.

Министар за информационо друштво и телекомуникације Вујица Лазовић коментарисао је спор ДПС-а и СДП-а око Краљичине плаже.

"Познате су тачке спорења између ДПС-а и СДП-а око Дубовице, има још спорних питања, у овом моменту сам мало више оптимиста него што сам раније био", кратко је казао Лазовић.

Ђукановић је поручио да јавни функционери "који сметају" треба да остану кућама, а не да сметају у канцеларијама онима који раде, те да би се тако наградили они који раде.

.