latinica  ћирилица
23/12/2014 |  16:20 | Аутор: СРНА

Станари - успјешно реализован хидротест котла

Котловско постројење Термоелектране /ТЕ/ Станари успјешно је прошло хидротест, као једну од битнијих провјера издржљивости и исправности кључних дијелова за производњу електричне енергије, саопштено је данас из ЕФТ групе.

Хидротест, којем је подвргнут котао ТЕ Станари, био је прво испитивање рада интегрисаног система под притиском, с обзиром на чињеницу да је опрема испоручена у дијеловима и монтирана на самом градилишту.

Тест је трајао 15,5 часова, а за хидраулично тестирање коришћено око 1.000 метара кубних деминерализоване воде. Провјерено је више од 22.450 варова који су урађени током монтаже.

Под великим притиском од 296 бара провјерена је заптивеност и механичка чврстоћа свих дијелова котла да би се осигурао безбједан и поуздан рад котла, а тиме и читавог постројења.

Тестом су обухваћени сви елементи под притиском, од система напајања водом до излаза паре. Хидротест или хидрауличка проба је дио обавезне техничке контроле према важећим техничким нормативима у Републици Српској.

Котловско постројење ће бити конзервирано до пуштања ТЕ Станари у пробни рад, у другој половини 2015. године.

Наредни кораци у изградњи ТЕ Станари су монтирање турбогенераторског постројења, система за допремање угља и помоћне опреме у котловници, изолациони радови на котловским површинама и пароводима, инсталација опреме за регулацију рада постројења, те остали завршни радови на помоћним објектима.

ЕФТ - Рудник и Термоелектрана Станари је чланица ЕФТ групе која се бави трговином и инвестицијама у енергетском сектору.

Пројекат у Станарима је највећа инвестиција у енергетски сектор у БиХ у посљедње три деценије.

Укупна вриједност инвестиције за рудник и термоелектрану износи 560 милиона евра, а од 2005. године до данас у пројекте у Станарима уложено је 399 милиона евра.

Запослено је 277 нових радника, па данас у овом постројењу ради 566 људи.

Са почетком комерцијалног рада, током 2016. године, предвиђа се да ће стално запослених бити више од 900 радника.