latinica  ћирилица
23/12/2014 |  16:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Евровизија 2015: Украјина се повлачи, Русија остаје

Пет мjесеци прије почетка великог финала такмичења за пjесму Евровизије, организатори су саопштили да ће на тој традиционалној музичкој манифестацији, која ће у 2015. бити одржана у Бечу, учествовати представници из 39 земаља, што је два представника више него прошле године у Копенхагену.

Наиме, три земље - Кипар, Чешка Република и Србија, ријешиле су да поново пошаљу свог представника, док се Украјина повукла са такмичења, образлажући своју одлуку актуелном политичком ситуацијом.
"У сталном смо контакту са нашим украјинским колегама и надамо се да ће нам се поново придружити 2016", изјавио је супервизор Евровизије Јон Ола Санд.

Прошлогодишња побједа контроверзног аустријског умјетника Кончите Вурст изазвала је незадовољство неколико земаља. Група руских посланика је чак предлагала да се установи ново такмичење у знак протеста.
"Резултат посљедњег такмичења за пјесму Евровизије је била кап која је прелила чашу", изјавио је тада посланик Думе Валериј Рашкин.

"Морамо да напустимо то такмичење, не можемо више да трпимо ту лудост", казао је он.
Изгледа да ипак неће бити ништа од тога: Русија је већ најавила своје учешће, као и Белорусија која је, такође, гласно негодовала због побједе трансвестита.

И Кончита Вурст ће бити дио музичке забаве у аустријској престоници. Брадата пјевачица ће имати задатак да за публику дочара атмосферу у фамозној "зеленој соби" (греен роом) у којој се окупљају умјетници у тренутку најаве резултата.