latinica  ћирилица
23/12/2014 |  16:54 | Аутор: СРНА

Иванић: Предсједништво није разговарало о кандидату за предсједавајућег СМ

Предсједништво БиХ није на данашњој сједници разговарало о именовању кандидата за предсједавајућег за нови сазив Савјета министара БиХ, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.
Младен Иванић - Фото: СРНА
Младен ИванићФото: СРНА

"Очекујемо да ће се услови за наставак процедуре именовања кандидата за предсједавајућег и избора Савјета министара БиХ створити до краја децембра, а најкасније у првих 10 дана наредног мјесеца", рекао је Иванић новинарима након сједнице Предсједништва БиХ, те потврдио да је Предсједништву БиХ достављено име кандидата.

Он је на конференцији за новинаре рекао да није било састанака са предсједником СДС-а Младеном Босићем, лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем и замјеником предсједника СДА Бакиром Изетбеговићем о расподјели министарских мјеста у Савјету министара БиХ.

"Мислим да није примјерено разговарати о расподјели министарских мјеста док се не уђе у процедуру формирања Савјета министара БиХ", истакао је Иванић.

Он је навео да у Предсједништву БиХ постоји радна верзија изјаве коју на захтјев ЕУ треба да потпишу лидери парламентарних странака у БиХ којом се обавезују на провођење реформи.

"Данас смо се договорили да свако од чланова Предсједништва БиХ разговара са групом политичких лидера у функцији консултација и припреме завршног текста. То ћемо урадити у наредних 10 дана тако да би завршна верзија те изјаве могла да се нађе на сједници Предсједништва БиХ између 10. и 13. јануара", појаснио је Иванић.

Према његовим ријечима, то ће бити начелни документ који неће улазити у детаље.

Он је саопштио да је Предсједништво БиХ на данашњој сједници, првој редовној у овом сазиву након општих избора у октобру, одобрило употребу ресурса Оружаних снага /ОС/ БиХ за помоћ при спровођењу активности на проналаску несталих лица из прошлог рата на локацији Радача у Херцеговини.

У јами Радача, на локалитету Горанци, код Мостара налазе се посмртни остаци 200 до 300 лица српске и бошњачке националности убијених током рата. На овом подручју су 2009. године пронађени посмртни остаци три Србина и једног Хрвата, а ексхумација је настављена три године касније.

Због лоших временских услова радови су убрзо обустављени у новембру 2012. године. Иако је наставак био најављен за прољеће 2013, никада више ништа није рађено. Према тврдњи мјештана, јама је дубока око 100 метара, а током ексхумација дошло се тек до дубине око 50 метара.

Предсједништво БиХ усвојило је извјештај о учешћу припадника ОС БиХ, полицијских службеника, државних службеника и осталих запослених у операцијама подршке миру у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2014. године.

"Донијели смо и одлуку о учешћу 45 припадника пјешадијске јединице ОС БиХ у операцијама подршке миру у Авганистану. Та јединица би на ту дужност требало да оде до краја године. Донијели смо одлуку и о учешћу групе официра ОС БиХ и Авганистану", рекао је Иванић.

Предсједништво БиХ прихватило је извјештај амбасадора БиХ у Либији о политичко-безбједносној ситуацији у тој земљи.

Иванић је навео да је Предсједништво БиХ донијело процјену да су се стекли услови да се амбасадор врати и Амбасада БиХ у Триполију настави рад.

"Овластили смо амбасадора да у случају евентуалних безбједносних промјена по властитој процјени Амбасаду може да измјести у неко друго подручје", навео је Иванић.