latinica  ћирилица
23/12/2014 |  17:04 | Аутор: Б92

Си-Ен-Ен: Може ли Србија бити нова мјезимица Холивуда?

У наставку децембарског серијала којим представља потенцијале Србије, Си-Ен-Ен је објавио текст у којем истражује да ли Србија може постати нова омиљена дестинација за снимање код холивудских филмаџија.

Шта бисте урадили ако треба да снимите познату причу о Филеасу Фогу, јунаку писца Жила Верна, који доказује да је могуће обићи свијет за свега 80 дана? Наравно, могли бисте да путујете с екипом око свијета и снимате све дијелове на различитим меридијанима, или бисте могли да највећи дио свог времена проведете снимајући у Србији, пише Си-Ен-Ен, а преноси Б92.

Си-Ен-Ен је текст о филмским потенцијалима Србије објавио у оквиру серијала “На путу“ (On the Road), који је током децембра посвећен потенцијалима Србије. На тој америчкој мрежи актуелна је и реклама Србије која треба да привуче посјетиоце и инвеститоре, међутим рекламни спот је изазвао оштре критике.

Наиме, телевизијска адаптација Верновог романа “Пут око свијета за 80 дана“, снимљена 1989. године са Пирсом Броснаном у главној улози, већим дијелом снимана је у тадашњој Југославији. Захваљујући својим географски разноликим предјелима, Србија је у том филму “глумила“ чак 18 земаља, док је само Београд пред камером оживио седам свјетских градова.

“Србија има дугу традицију снимања филмова“, каже за Си-Ен-Ен Ана Илић, извршна директорка Српске филмске асоцијације. “Још током седамдесетих и осамдесетих овдје су се снимале велике свјетске копродукције.“

Сада многе свјетске филмаџије поново упиру поглед ка Србији, која се труди да повећа свој значај на игралишту званом седма умјетност.

Београд

Од средњовековних тврђава преко разбацаних планина до модерних градова, биљжи Си-Ен-Ен, чини се да сваки крај Србије може послужити Холивуду. Међу продукцијама које су овдје снимане наводи се “Кориолан“ Рејфа Фајнса, са Џерардом Батлером у главној улози, затим историјски трилер “Гавран“ у којем је играо Џон Кјузак, закључно са филмом “Новембарски човјек“  који је ове јесени имао премијеру, а у којем игра Пирс Броснан.

“У Србији је у посљедњих година снимљено неколико одличних филмова. Показали смо да можемо да се такмичимо са земљама које важе за врхунске филмске дестинације“, каже Илићева.

Једна од оних које побољшавају репутацију Србије у филмском свијету је и продуценткиња Анђелка Влаисављевић, која је са својом продуцентском кућом “Work in Progress“ радила на бројним иностраним филмовима снимљеним у Србији. Међутим, ситуација је прије само неколико година била другачија.

“Говорили би нам: "Сибир? Нема шансе, не идемо тамо, сувише је хладно“, наводи она кроз шалу додајући да је морала многе да убјеђује да Србија нема везе са Сибиром.

“То се сада сасвим промијенило“, наставља она. “О нама се прича у свијету и то не само због тога што имамо квалитетну екипу и све то, већ и због тога што је сада право вријеме за снимање у Србији. И опет, сви који дођу имају тако мала очекивања да буду увек пријатно изненађени и допада им се овдје.“