latinica  ћирилица
23/12/2014 |  17:48 | Аутор: Агенције

Шешељ захтијева дисциплински поступак против Брамерца

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ затражио је од Претресног вијећа Хашког трибунала да против главног тужиоца Сержа Брамерца примијени ригорозне дисциплинске мјере и казни га због "високог степена недозвољеног понашања", саопштено је данас из Хашког трибунала.
Лидер Српске радилалне странке /СРС/ Војислав Шешељ - Фото: СРНА
Лидер Српске радилалне странке /СРС/ Војислав ШешељФото: СРНА

Према Шешељевим ријечима, Брамерц је поступањем у његовом предмету демонстрирао "висок степен недозвољеног понашања, прихвативши да буде политички инструментализован од бриселске администрације и хрватских политичара".

У одговору на захтјев Тужилаштва да се повуче одлука о његовом привременом пуштању на слободу, Шешељ наводи да је очигледно да је Брамерц злоупотријебио функцију, као и да је политички инструментализован, те да је "продужена рука хрватског режима и бриселске администрације".

"Захтев главног тужиоца Брамерца је доказ да он баца љагу на функцију тужиоца. Он се хвали тиме што је `продужена рука` хрватског режима и Брисела и рачуна да ће, захтевом доказана његова злоупотреба тужилачке функције, бити награђена", наводи Шешељ у поднеску који је објавио Хашки трибунал.

У Шешељевом одговору се указује на то да је недвосмислено прописано да тужилац не смије да прима упутства од било које владе или било којег другог извора, док "Брамерцов захтјев од 28. новембра доказује супротно".

"О томе мора да води рачуна Претресно веће, јер је дужно да обезбеди фер и правичан поступак и у том смислу мора спречити сваку злоупотребу учесника у поступку", истиче Шешељ у поднеску.

Он наглашава да Претресно вијеће има обавезу да такво понашање главног тужиоца утврди као недозвољено и супротно одредбама Статута, али и у складу са својим овлашћењима покрене одговарајући дисциплински поступак против Брамерца.

Шешељ у поднеску објашњава да је, у поступку против њега, Тужилаштво показало склоност да тужилачку функцију потчини захтјевима и налозима који долазе са стране.

"Зато је и комплетан поступак против Шешеља по дужини и кршењима основних и људских и процесних права превазишао све до сада вођене поступке пред неким међународним судом", закључује се у поднеску.

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је крајем новембра укидање одлуке о привременом пуштању на слободу Војислава Шешеља, уз образложење да његово понашање по повратку у Србију поткопава основе за пуштање, коју је Судско вијеће донијело 6. новембра.