latinica  ћирилица
23/12/2014 |  18:38 | Аутор: Jutarnji list

У педофилском ланцу 13 бивших британских министара

Садашњи посланик Лабуристичке странке Џон Ман саставио је документ с детаљима педофилске афере у којој је од 22 лица чак 13 бивших министара из времена владавине Маргарет Тачер.

Шест припадника британског парламента - три из Представничког дома и три из Дома лордова - именовано је у досјеу предатом Скотланд Јарду, лондонској полицији, који води нову истрагу о наводном некадашњек педофилском ланцу у највишим редовима британске власти. Документ, који је лабуристички парламентарни посланик Џон Ман саставио на основу оптужби бивших жртава, тресе Британију, а односи се на период кад је земљом владала Жељезна лејди, Маргарет Тачер. На листи са 22 имена је 13 бивших министара, од којих су наводно најмање двојица учествовала у злостављању дјечака на тзв. злостављачким забавама, приређиваним у стамбеној згради на луксузном Долфин Скверу, блоку у близини парламента.

 На попис за истрагу ставио сам имена оних против којих постоје вјеродостојне оптужбе да су, на овај или онај начин, учествовали у злочину - објаснио је лабурист Ман. - Свих 22 људи на листи вриједни су истраге, а докази против половине су врло увјерљиви. Неки од њих би сасвим сигурно могли бити судски гоњени, а вјерујем да су неколицина њих били злостављачи - додао је.

Открио је и да су у подвођење дјеце биле укључене и неке познате особе из свијета естраде и подземље. На листи је 14 конзервативних политичара, пет лабуриста и три припадника других странака.
Није ријеч, на жалост, само о злостављању, него се политичари повезују и с убиством тројице злостављаних дјечака. Како је прошле седмице објавио Скотланд Јард, постоји оправдана сумња да је један бивши посланик у парламенту задавио 12-годишњег дјечака. Кључни свједок, познат само под именом Ник, тврди да је сексуално злостављан од своје седме године у луксузном стану на Долфин Скверу, и то између 1975. и 1984., те да су његови злостављачи били чланови парламента, шпијуни и војна лица. Ник тврди да је на оргијама 1980. видио убиство 12-годишњег дјечака којега је задавио један торијевац док је други министар гледао те да су два мушкарца током грубог секса неколико мјесеци након тога убила још једног дјечака.

Британски парламент

Једини досад именовани злостављач је покојни Сир Питер Хејман, бивши дипломата и замјеник директора МИ6, за којега се још у 80-има открило да је био члан Paedophile Information Exchangea (Размјена педофилских информација), пропедофилске активистичке групе, наводно распуштене средином 80-их. Он никад није прописно кажњен јер у његову стану нису пронађени “довољно страшни педофилски материјали”, како је тада саопштила полиција, а умро је 1992. године. Долфин Сквер, гдје су се наводно одвијале злочиначке оргије с малољетним жртвама, познати је блок зграда близу Вестминстера и Темзе гдје су станове имали чланови парламента, али и краљевске породице и звијезде.

Осим злостављања, Метрополитан Полис  је чврсто увјерен да су на оргијама убијена три дјечака те да су десетине њих злостављани. Према Никовом свједочењу, жртве су имале између седам и 16 година, а забаве су се приређивале и у вријеме Божића. У разговору за истраживачки портал Ник је изјавио да је један посланик убио смеђокосог дјечака који је на “забаву” са злостављачима дошао заједно с њим у аутомобилу с возачем. - Гледао сам како га дави. Ни сам не знам како сам се извукао и преживио. Тешко ми је и данас, након свих тих година, говорити о томе што се догађало - рекао је Ник. Данас средњих година, тај мушкарац је испричао како га је педофилском ланцу предао властити отац који га је и сам злостављао. Дјечака, за којега тврди да је задављен, није познавао. Аутомобил којим су довезени на кобну “забаву” стао је путем како би га покупио.

- Нисмо се усудили да причамо из страха да не будемо кажњени. Мислим да је имао око 12 година, а никад му нисам сазнао име - рекао је Ницк.

Друго је дијете убијено, каже Ник, тако што је на смрт премлаћено током сексуалне игре. Пребила су га двојица мушкараца, а трећи, члан кабинета Маргарет Тачер, то је посматрао.  Метрополитанска полиција тврди да је његов исказ, према свему судећи, вјеродостојан и истинит. Ник не зна имена двојице убица, али је полицији дао имена двојице бивших политичара (убице и проматрача убиства) који су још увијек живи. Трећи дјечак је уморен тако што га је члан педофилског ланца прегазио усред бијела дана у југозападном Лондону, а Ник сматра да је убојство било упозорење. Детаље злочина новинари нису изнијели да не би угрозили полицијску истрагу, а полиција је изјавила да не зна идентитет убијених дјечака и да тијела никад нису пронађена.

Лондон
Тренутно чешљају случајеве несталих и неријешене случајеве из тог времена, а прошли мјесец јавио им се мушкарац који тврди да је његов син убијен прије 33 године и да би он могао бити један од злостављаних дјечака.

Полиција се активирала
Полиција је ових дана позвала свједоке догађаја да јој се јаве и дају исказ. Иако су ови злочини пријављени и  истрага је почела још у вријеме док су се догађали, кад су многе невине жртве могле бити поштеђене патње, истраге су увијек остајале у ладицама и биле стопиране на пола пута. Након што је прича још једном дошла у јавност овог љета, откривено је неколико једнако скандалозних рукаваца у које су одвеле раније истраге. Прошле године је објављено да је истрага покренута 1983. заустављена након што је дошла на сто тадашњег министра унутрашњих послова Лиона Британа.

Недавна истрага Хоум Офиса није успјела да пронађе досје који је тада саставио посланик Џефри Дикенс, а у којем су именовани осрамоћени (сада покојни) либерални заступник Сајрил Смит и други као умијешани у педофилски скандал. Такођер је откривен необјашњив нестанак 114 докумената везаних за случај. Актуелна министарка унутрашњих послова Тереза Меј подржала је обновљену истрагу, али није имала среће с именовањем шефа истраге. Њен први избор била је пензионисани судија Елизабет Батлер-Слос, која је одступила у јулу након притиска активистичких група које су сматрале да је у сукобу интереса јер је у вријеме злочина њезин брат био главни државни тужилац.

Идућа предложена била је Фиона Волф, бивша предсједница Лоу Сосајети, која је одступила у октобру, након што су откривене њене приватне везе с Лоном Британом, министром у чијој је ладици тај случај заглавио још 1983.

Открило се да је Волф позвала Британа и његову супругу на вечеру у своју кућу, да је била у посјети код њих и да је донатор добротворног удружења Британове супруге.

Британ је био оптужен за силовање за које жртва тврди да се догодило прије његовог уласка у парламент (1967.), а и он се спомињао као једна од особа повезаних с педофилским злочином. Бивши члан Европске комисије све је оптужбе оштро демантовао.

Министарка Тереза Меј тренутно тражи трећу замјену, а подршку новој истрази сад су повукле удругежења жртава злостављања, наводећи да истрага “не служи сврси”.