latinica  ћирилица
23/12/2014 |  19:12 | Аутор: РТС

У Србији од јануара нови услови за одлазак у пензију

Од 1. јануара 2015. године старосна граница за одлазак жена у пензију помјера се за шест мјесеци, односно на 60 година и шест мјесеци и најмање 15 година радног стажа.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Србије подсјетио је грађане да од 1. јануара 2015. године ступају на снагу нове одредбе Закона о пензијском и инвалидском осигурању, преноси Танјуг.

Фонд наводи да ће се до 2032. године код жена постепено помјерати услови за пензионисање у погледу година живота, да би од те године и жене имале услов за пуну старосну пензију са навршених 65 година живота.

Код мушкараца и даље важе услови пензинисања са 65 година живота и најмање 15 година стажа.

Осим овог основа за пуну старосну пензију, и мушкарци и жене могу то право остварити са навршених 45 година стажа, без обзира на године живота.

Од 1. јануара, и мушкарци и жене ће имати могућност пријевременог пензионисања, тако што ће мушкарцима бити потребно 40 година стажа и најмање 55 година живота, а женама 36,4 године стажа и најмање 54,4 године.

У овом случају, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки мјесец прије навршених година живота прописаних за стицање права на пуну старосну пензију у тој календарској години.