latinica  ћирилица
23/12/2014 |  19:33 | Аутор: АП

Москва: Основана Евроазијска економска унија

Лидери Русије и још четири бивше совјетске државе спровели су у реалност амбициозан план, склопивши у Москви савез намијењен јачању економске интеграције.

Евроазијска унија, чије су чланице Русија, Бјелорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан, биће званично формирана 1. јануара, а осим слободне трговине, њене чланице ће ускладити финансијске системе и регулисати индустријске и пољопривредне прописе, као и политику на тржишту рада и транспортне мреже, преноси агенција АП.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да ће нова унија, која ће бројати 170 милиона људи, имати заједничку економску активност вриједну 4,5 билиона долара.

Иако је циљ новоформиране уније да се ојача интеграција, како указује агенција АП, одмах на видјело изашла је њихова нејединственост, јер је лидер Бјелорусије Александар Лукашенко оштро критиковао Москву.

Та унија омогућиће слободну трговину између земаља чланица, координираће њихове финансијске системе и регулисати индустријске и пољопривредне политике, заједно са тржиштима рада и саобраћајним мрежама.

Русија је покушала да охрабри Украјину да се прикључи новој унији, али је њен бивши проруски предсједник Виктор Јанукович свргнут у фебруару послије вишемјесечних протеста. Русија је потом анектирала украјинско црноморско полуострво Крим, а исток Украјине захваћен је ратом између проруских побуњеника и снага званичног Кијева.

"Евроазијска интеграција заснована је на међусобној користи и узимању у обзир заједничких интереса", рекао је Путин послије разговора са колегама из осталих чланица уније.

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко, међутим, оштро је током састанка напао Москву јер је, како је навео, нарушила бјелоруске економске интересе тиме што је ограничила њен извоз у Русију.

Бјелорусија, у сендвичу између Русије и Пољске и Литваније које су чланице ЕУ, "лијепо" је профитирала од московске забране увоза хране из ЕУ, тако што је појачано увозила храну из европских земаља и потом је препродавала Русији.

Руске власти су на то реаговале забраном увоза бјелоруског млијека и меса, наводећи да иза тога стоје санитарни разлози, и забранила је транзит преко своје територије бјелоруске хране намијењене Казахстану, због сумње да би већина ње могла да заврши у Русији.

"Противно свим међународним правилима, суочили смо се са забраном транзита. То је урађено једнострано и без било каквих консултација", рекао је Лукашенко.