latinica  ћирилица
23/12/2014 |  19:58 | Аутор: СРНА

Благојевић: Пронађени скелетни остаци доказ злочина над Србима

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са подручја Добоја Зоран Благојевић рекао је да су данас пронађени скелетни остаци на лоалитету Ђурића Вис на планини Озрен доказ Тужилаштву БиХ да су на подручју Возуће и Озрена почињени злочини над Србима.

Благојевић је истакао да Удружење протеклих 20 година код надлежних институција безуспјешно указује на потребу да буду пронађени нестали Срби и извршено ископавање посмртних остатака.

"Ексхумација и истраживање с циљем проналажења посмртних остатака несталих Срба одвија се веома споро, упркос чињеници да су у задње двије године предочене одређене локације гдје постоје индиције да се налазе лешеви несталих или поједини дијелови тијела", истакао је Благојевић.

Он је навео да је жалосно то што ће бити сахрањени само дијелови тијела његових сабораца, која су најчешће обезглављена.

Благојевић је апеловао на све оне који знају локалитете са посмртним остацима о томе обавијесте Удружење.

Према његовим ријечима, на подручју возућког и озренског ратишта потражује се још најмање 80 несталих припадника Четврте Озренске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске/ВРС/ и цивила који су се 10. септембра 1995. године затекли на том подручју.

"Број несталих је далеко већи и креће се 140, с обзиром да су на овом ратишту учествовале и друге јединице ВРС", навео је Благојевић.

Масовно страдање становништва са овог подручја током прошлог рата догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године када је усљед офанзиве Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, НАТО снага за брзе интервенције и одреда "Ел муџахид" из 30 насеља протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Током четири године одбране Возуће и осталих насеља у долини ријеке Криваје, са тог простора погинуло је више од 300 бораца и цивила, међу којима су били дјеца, жене и старији.

Живот је изгубило и 400 војника из јединица Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Током ексхумације на лоалитету Ђурића Вис, федерална општина Бановићи, данас су пронађени скелетни остаци најмање једне особе, рекао је патолог Жељко Каран.

Каран је навео да ће коначан број пронађених склелетних остатака бити познат након детаљне обраде и узимања узорака за ДНК анализу.

Према његовим ријечима, активности на ексхумацији биће настављене на прољеће.

Пронађени посмртни остаци биће пребачени у костурницу Градска гробља у Бањалуци, гдје ће се извршити судско-медицинска обрада, односно утврђивање узрока смрти и узимање узорака костију да би се ДНК анализом утврдио идентитет жртава.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је процесом ексхумације на терену координисао истражилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва.

У овом процесу учествовали су службеници Института за нестала лица БиХ и Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске, вјештак судско-медицинске струке, радници и механизација Јавног комуналног предузећа "Градска гробља" из Бањалуке, као и полицијски службеници Полицијске станице Бановићи, који су обезбјеђивали локацију.