latinica  ћирилица
23/12/2014 |  20:09 | Аутор: СРНА

НАТО (за сада) не разматра пријем Украјине

Вашингтон подржава право Украјине да одлучи о својој будућности, али за сада се не разматра пријем Кијева у НАТО, изјавио је данас неименовани званичник Бијеле куће.

"Безрезервно подржавамо политику отворених врата у НАТО. На основу консензуса Алијанса позива државе да, када су спремне и када могу, допринесу безбједности сјеверноатлантског региона", рекао је за РИА Новости овај неименовани званичник, коментаришући одлуку Кијева о залагању за чланство у НАТО савезу.

Он каже да одлука о потенцијалном статусу Украјине зависи од НАТО и Украјине, а САД подржавају право Украјинаца да одлучују о будућности своје земље, без икаквог спољног мијешања.

Представник америчке администрације напоменуо је да за сада, НАТО не разматра могућност пријема Украјине и да Кијев није поднио званични захтјев.

Украјински парламент изгласао је данас амандман о укидању неутралног статуса земље и о залагању за чланство у НАТО савезу.

Амандман је усвојен са 303 гласова "за", што је за 77 више од минималног броја потребног за усвајање закона. Против приједлога се изјаснило осам посланика.

Неутрални статус земље био је усвојен одлуком из 2010. године.