latinica  ћирилица
23/12/2014 |  20:14 | Аутор: СРНА

Николић: Амбасадор Њемачке прекорачио границу лијепог понашања

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је данас да га је амбасадор Њемачке у Србији Хајнц Вилхелм "индиректно оптужио да лаже" и да је тиме прекорачио границу лијепог понашања.

"Амбасадор Вилхелм прекорачио је границу лепог понашања и индиректно оптужио председника Републике да лаже и уопште не знам зашто се меша у то", рекао је Николић поводом интерпретација недавне изјаве потпредсједника Европске комисије Јоханеса Хана дате у Београду у вези са самопроглашеним Косовом.

Николић каже да сви у јавности говоре да ЕУ не тражи од Србије признавање Косова и Метохије и да су ту у праву, али да је он рекао - тражиће, преносе београдски медији.

"За улазак у ЕУ тражиће. Ја сам чуо и рекао сам. Био је званичан разговор, а господин Хан за све ово време није упутио деманти", рекао је Николић.

Он је истакао да изузетно цијени њемачког амбасадора Вилхелма, да никада нису имали никакав спор и да изузетно сарађују, али да је "ово био неопростив гаф".

"Али није моје да одговарам на оно што раде амбасадори, пошто они нису ниво председника. Са њима треба да разговара Министарство спољних послова", каже Николић.

Николић је 2. децембра изјавио да је од Хана, с којим се непосредно прије тога састао, први пут чуо отворено и јасно да Србија неће бити дио ЕУ све док не ријеши питање самопроглашеног Косова.

Њемачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм је касније рекао да од Србије нико не тражи да призна /самопроглашено/ Косово и да то није рекао, нити тражио ни комесар Хан.