latinica  ћирилица
23/12/2014 |  21:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Осуђено 57 особа за терористички напад 2005. на Кавказу

Суд у Русији осудио је данас 57 особа од којих пет на доживотну казну затвора због оружаног напада у граду Налчик на Сјеверном Кавказу, чиме је окончан процес који је трајао скоро десет година.
Терористички напад у Налчику 2005. године - Фото: Wikipedia
Терористички напад у Налчику 2005. годинеФото: Wikipedia

У нападу који се догодио у октобру 2005. године када је на десетине наоружаних мушкараца упало у неколико полицијских станица, продавница оружја и друге зграде, погинуло је 50 људи, међу којима 35 полицајаца, док је више од 200 особа повријеђено.

Нападачи су „планирали да створе Исламску државу” на руском Кавказу терористичким нападима за шта су користили велике количине оружја од пушака марке Калашњиков до минобацача, рекли су истражитељи данас.

У саопштењу Истражног комитета каже се да је Врховни суд региона Кабардино-Балкарија осудио свих 57 оптужених по више тачака оптужнице на казне затвора од четири године и десет мјесеци па све до 23 године.

Петорица су осуђена на доживотну казну затвора, преноси АФП.

Осуђени се терете за тероризам, илегално посједовање оружја, убиство и оружану побуну.

Неколико осумњичених нападача, међу којима је и чеченски екстремиста Шамил Басајев убијени су у одвојеним полицијским акцијама након напада у Налчику, док је један преминуо у притвору.

Због дужине трајања процеса, тројица осуђених су ослобођена након изрицања пресуде јер су у притвору већ провели вријеме које је обухватила њихова казна.