latinica  ћирилица
23/12/2014 |  21:55 | Аутор: Агенције

Али Агџа: Наручилац атентата на папу је био Хомеини

Атентатор на папу Јована Павла Другог Мехмет Али Агџа, потврдио је данас наводе из своје књиге да је то убиство наручио ирански вјерски вођа, ајатолах Рухолах Хомеини.

Агџа, који је данас боравио у Београду, извршио је атентат на папу 13. маја 1981. године у Риму. Папа Војтила је преживио и касније посјетио Агџу у италијанском затвору, након чега се он покајао и прешао из ислама у хришћанство.

Он је догађаје и наручиоца описао у књизи „Обећали су ми рај”, након чега је Ватикан демантовао оно што се у њој налази.

„Ватикан је демантовао да је наручилац атентата на папу Хомеини, јер има јако добре односе са Ираном које никако не би желио да поквари”, рекао је Агџа за Радио-телевизију Војводине.

Агџа је казао да му је неко из Ватикана помагао да напише књигу, а да се то посебно види по „опису папе Јована Павла Другог као свеца, на начин како то чини Света Столица”.

„Помагао ми је један Италијан, католик, новинар који је близак Ватикану, али су у књизи тачно описани сви моји ставови. Не бих желио да му одам име, због његове безбједности”, рекао је Агџа.

На питање како данас гледа на чин атентата, Агџа је рекао да „га је много промијенио и да је тај покушај дар од Бога, који представља једну од тајни мајке Божје”.

„Ја сам се промијенио, много сам напредовао и нисам као прије 30 година”, додао је он.