latinica  ћирилица
23/12/2014 |  22:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен Легат Петра Лубарде

Репрезентативно здање на Дедињу, у којем је живио познати сликар Петар Лубарда (1907-1974), свечано је отворено, а од сутра ће бити доступно и јавности. Посјетиоци Легата Петра Лубарде моћи ће, у комплетно реновираној вили, да виде дјела која 30 година нису била доступна јавности.

У приземљу и на првом спрату је представљено 16 од 24 слике, колико их је пронађено у кући, када је комисија за попис садржаја и предмета Легата Петра Лубарде Секретаријата за културу Скупштине града ушла у тај простор 2008. године.

Осим слика, посјетиоци могу да виде и цртеже познатог умјетника, дио вриједног намјештаја који је користио брачни пар Лубарда, затим приватне фотографије, али и предмете које су користили у свакодневном животу: порцелан, тањири, сувенире...Ту је и штафелај Петра Лубарде, затим палета, боје, четке...

Градоначелник Београда Синиша Мали подсјетио је да се ове године обеиљжава 40 година од смрти славног умјетника, те да је сада права прилика да Град покаже да заслужне грађане неће заборавити.

"Мислим да је мало ко вјеровао, с обзиром на стање у којем су ова кућа и умјетничка дјела Петра Лубарде била, да ћемо за овако кратак период успјети свему овоме да вратимо неки стари сјај", рекао је Мали.

Директор Куће легата Филип Брусић Рено рекао је да су од 57 слика, које је Вера Лубарда, удовица великог сликара поклонила Београду, пронађене 24, а нађен је и дио цртежа, архивска грађа, намјештај, предмети из свакодневног живота...

Након тога, објаснио је он, требало је све то конзервирати и рестаурирати, а паралелно са тим рађена је реконструкција саме зграде, што је радила Агенција за инвестиције.