latinica  ћирилица
27/12/2014 |  11:11 | Аутор: Независне

"Facebook" пред судом због кршења права приватности

Друштвена "online" мрежа "Facebook" оптужена је да је скенирала приватне поруке корисника у рекламне сврхе и мораће да изађе пред суд.
Фејсбук - Фото: илустрација
ФејсбукФото: илустрација

Процес је започет тужбом против те веб мреже, коју је 2013. године поднио Метју Кемпбел, наводећи да је та мрежа скенирала све приватне поруке корисника ради прављења веома циљане рекламе коју му је нудила, преноси сајт зоне - "numerique.com".

Он је покренуо масовни процес против "Facebook-a", будући да су му се у тужби придружили и други чланови мреже са истим проблемом.

"Facebook" је покушао да анулира тужбу Кемпбела, али га је у томе спријечио калифорнијски судија из суда у Окланду, који се бави случајем, а који је у сриједу донио одлуку да је тужба против "Facebook-a" ваљана и да предмет може да иде на суд.

Скенирањем садржаја приватних порука корисника за потребе властитог оглашавања, "Facebook" је, како се наводи, прекршио акт о приватности у електронским комуникацијама, као и законе о приватности и нелојалној конкуренцији савезне државе Калифорније.

Кад год би корисници "Facebook-a" у приватним порукама слали линкове на друге странице, "Facebook" би слиједио те линкове и тражио информације о кориснику да би направио профил "online" активности тог корисника, стоји у оптужници.

Исто тако, "Facebook" би тај линк у приватној поруци третирао као да је корисник кликнуо на "like" опцију те странице, која је иоанко већ интегрисана у већину "web" страница на интернету.

Сви који су употребљавали "Facebook" у последње двије године могли би да се придруже групи окупљеној око тужбе, а уколико суд донесе одлуку у корист групе тужитеља, компанија ће бити приморана да исплати по 10.000 долара за свако кршење приватности корисника уназад годину дана.

Компанија Марка Закерберга, међутим, тврди да није кршила било каква правила и да се ради о уобичајеној и стандардној тровинској пракси коју велики број компанија спроводи.

Процес би требало да буде настављен 2015. године и могао би да кошта "Facebook" више милиона долара.