latinica  ћирилица
27/12/2014 |  13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Египат забранио филм „Егзодус: богови и краљеви“ (ВИДЕО)

Потпарол компаније "20th Century Fox" изјавио је да је Египат забранио емитовање новог филма Ридлија Скота „Егзодус: богови и краљеви“.

Егзодус: богови и краљеви забрањен је у Египту због низа „историјских нетачности“ у овој епској библијској причи, како наводе из египатског државног одбора за цензуру.

Чест је случај да филмови са библијском тематиком и личностима буду забрањени у муслиманским земљама. Тако је библијска прича Ноа, "Paramount Pictures"-а била забрањена у неколико земаља Блиског истока због приказа пророка, што је забрањено у исламу.

Шеф египатског државног одбора за цензуру Абдул Сатар Фати изјавио је: „Једна од кључних историјских грешака је што се у овом филму тврди да су Јевреји изградили пирамиде. Такође, филм третира Мојсија као генерала војске, а не као пророка“.

Филм, који је режирао Ридли Скот и у ком једно од главних улога тумачи Кристијан Бејл, прати причу библијске Књиге Изласка о Мојсију који изводи Јевреје из Египта.

Редитељ Ридли Скот је претходно критикован и оптуживан за расизам, зато што је одабрао већином бијеле глумце за главне улоге, односно ликове Египћана.

У Мороку су такође одлучили да забране емитовање филма, који је са буџетом од 140 милиона долара, већ зарадио 107 милиона долара за само двије недјеље емитовања.