latinica  ћирилица
30/12/2014 |  14:45 | Аутор: СРНА

Добој: Уручена медицинска опрема вриједна 160.000 КМ

Дому здравља у Добоју, који је оштећен током мајских поплава, данас је испоручена медицинска опрема вриједности 163.532 КМ, коју је обезбиједило Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Добој - донација Дому здравља - Фото: СРНА
Добој - донација Дому здрављаФото: СРНА

Ријеч је о опреми намијењеној за Службу Хитне помоћи и лабораторију.

Помоћник ресорног министра Милан Латиновић рекао је да су средства за ову медицинску опрему обезбјеђена из повољних ИДА кредита, у оквиру програма Свјетске и Европске развојне банке, на која није обрачуната камата, већ провизија у смислу обрачунских трошкова.

Латиновић је најавио нова улагања у добојски Дом здравља почетком 2015. године.

"За санацију етаже у којој је смјештена породична медицина биће издвојено око 900.000 КМ, а за реконструкцију Центра за ментално здравље 150.000 КМ, који ће бити обезбјеђени из донације Владе Швајцарске", рекао је Латиновић.

Он каже да су га чланови Управе добојског Дома здравља обавијестили да ће Служба Хитне помоћи, која је измјештена у угоститтељски објекат, бити обновљена до фебруара.

Латиновић је посјетио и двије теренске амбуланте породичне медицине у Осјечанима и Пакленици Доњој, које су оштећене током мајских поплава, а за чију обнову је ресорно министарство издвојило око 117.644 КМ. Он је навео да је извршен технички пријем тих објеката, те да се очекује њихово званично отварање.

Директор Дома здравља Добој Александар Ковачевић рекао је да је у фокусу обнове ове здравствене установе оспособљавање Службе Хитне помоћи, док су остале службе оспособљене да пружају услуге становништву.

"Грађевинске послове на реконструкцији потопљених дијелова Дома здравља финансира Канцеларија УНДП-а", рекао је Ковачевић, изразивши наду да ће радови на обнови објекта Хитне помоћи, за што је задужена Турска агенција за сарадњу и координацију, бити окончани до фебруара.

Ковачевић је задовољан урученом опремом за коју је рекао да је најновија на тржишту. Добојском Дому здравља данас су, између осталог, уручени столови за прегледе, аспиратори за сукцију, аутоклав, дефибрилатор са монитором виталних параметара, ЕКГ апарат, хируршки сетови, те друга опрема.