latinica  ћирилица
04/01/2015 |  20:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Филмови које треба погледати у 2015.

Сајт посвећен поп култури Диџитал спај саставио је листу 15 филова који се не смију пропустити у овој години.

На 15. мјесту је још један у низу Мравелових суперхероја - "Ант-Ман" који у биоскопе стиже у јулу. Разлог, осим чињенице да је супермоћ Човјека мрава смањивање, лежи и у глумачкој подјели - Пол Рад, Мајкл Даглас, Кори Стол.

У мају у свјетске биоскопе стиже "Побјесњели Макс : Бијесни пут" Џорџа Милера са Томом Хардијем и Шарлиз Терон који обећава мрачну, узбудљиву постапокалиптичну вожњу свијетом Мед Макса.

У фебруару стиже филм "Селма" о животу Мартина Лутера Кинга. Већ се прича о номинацији за Оскара за глумца Давида Ојелова, а биографски филм Аве Ду Вернеј заобилази клишее из приче о М.Л. Кингу и нуди интимнију и можда бруталнију слику маршева за људска права у Америци 1960-их.

Нови филм Квентина Тарантина "Тhe Hаteful Еight" представља његов нови излет у вестерн. Осим тога што умало није снимљен, јер је сценарио за њега процурио у јавност, филм о ловцима на главе у Вајомингу "препоручује" глумачка екипа са Ченингом Тејтумом, Семјуелом Л. Џексоном, Куртом Раселом, Тимом Ротом и Џенифер Џејсон Ли. Када стиже у биоскопе за сада се не зна.

У априлу стиже и најновији, седми наставак франшизе "Паклене улице" гдје се посљедњи пут појављује трагично преминули Пол Вокер. Додатни разлог да се "Furious 7" погледа је тај што се серијал са сваким новим наставком заправо побољшава, пише ДС.

На десетом мјесту листе је "Wild" који у јануару стиже у биоскопе и гдjе би Рис Витерспун опет могла да буде номинована за Оскара. Сценарио за "Дивљину" адаптирао је Ник Хорнби, а рађен је према мемоарима Шерил Стрејед која је донијела импулсивну одлуку да пјешачи 1000 миља кроз пустињу у покушају да се опорави од туге и зависности.

На деветом мјесту листе филова који се морају видети је "Еx Маchina". Редитељски деби Алекса Гарланда стиже у јануару, а ДС га препоручује као најбољи научно-фантастични филм године.

У јуну стиже нови "Парк из доба jуре" овога пута са Крисом Пратом у главној улози и у режији Колина Тревороуа који нуди другачији поглед на забавни парк пун диносауруса.

На седмом мjесту је "Fоxcatcher" Бенета Милера. Ова психолошка драма о "партнерству" ексцентричног милионера и двојице рвача, рађена према стварним догађајима са Стивом Карелом, Ченингом Тејтумом и Марком Руфалом у биоскопе стиже у јануару.

Посљедњи наставак серијала "Игре глади" у биоскопе стиже у новембру и док је први дио "Сјаја слободе" био најбољи филм у франшизи "Игре глади", други дио ће дати коначне одговоре на сва питања.

На петом мјесту листе је миљеник критичара, филм "Човјек птица" са Мајклом Китоном који игра некадашњу звијезду акционих филмова. Филм у биоископе стиже овог мјесеца, а већ је фаворит за Оскаре.

Четврти је кански побједник "Whiplash" Дејмијена Чазела. Филм је прича о деструктивном односу амбициозног џез бубњара (Мајлса Телера) и његовог садистичког, инспиративног професора (ЏејКеј Симонс).

Неизоставни "Осветници", овога пута у филму "Аvengers: Аge оf Ultron", долазе у биоскопе у априлу и комбинација мрачног хумора, харизме и личних сукоба осветника овај филм смјешта на треће место листе.

На другом мјесту је "Spectre", нови филм у серијалу о Џејмсу Бонду. Данијел Крејг репризира улогу тајног агента 007, а филм који у биоскопе стиже у октобру опет режира Сем Мендес.

На првом мjесту је нови наставак серијала "Ратови звijезда" - "Star Wаrs: Тhe Force Awаkens". Џеј Џеј Абрамсово путовање у далеку галаксију креће 18. децембра, а уз Харисона Форда, Кери Фишер и Марка Хамила, стижу и Оскар Ајсак, Лупита Нјонго, Адам Драјвер, Макс фон Сидоу, Џон Бојегал и други. Абрамс са Лоренсом Касданом ради на сценарију и по свему судећи, "Сила се буди" неће бити нова "Фантомска напаст", закључује Диџитал спај.