latinica  ћирилица
07/01/2015 |  08:38 | Аутор: РТРС

Служене божићне литургије (ВИДЕО)

Епископ бањалучки, Јефрем, уз саслужење свештеника бањалучке епархије служио је божићну литургију у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.
Божићна литургија у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци - Фото: СРНА
Божићна литургија у Храму Христа Спаситеља у БањалуциФото: СРНА

Владика Јефрем честитао је многобројним вјерницима најрадоснији хришћански празник традиционалним поздравом "Мир Божји, Христос се роди".

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије свету архијерејску литургију служио је у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу. У требињском Саборном храму у поноћ је служена литургија, а божићну литургију данас ће служити владика Атанасије.

Са жељом да Божић донесе много радости и духовног испуњења, броји вјерници у Семберији присуствовали су јутрос у храмовима божићним литургијама. У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини, свету архијерејску литургију служио је епископ звотничко-тузлански Хризостом који је вјерницима поручио да свјетлост рођења Господњег обасја ваше домове, али и наше душе и животе. 

Дан Рођења Исуса Христа - Божић, с великом радошћу дочекан је и у Херцеговини. Свету архијерејску литургију, у требињском Храму Преображења Господњег, служио је умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије са свештенством епархије. Након литургије, празнично славље вјерници су наставали у кругу својих породица. 

Служењем Свете литургије у приједорском Храму Свете Тројице почело је празновање Рођења Христовог – Божића. У свим храмовима приједорског намјесништва служене су литургије, на којима је прочитана посланица патријарха српског Иринеја. Данашњи празник означава крај четрдесетодневног поста, а празновање вјерници настављају у домовима. 

 

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју јутрос је поводом најрадоснијег хришћанског празника, Божића служена света литургија, уз присуство многобројних вјерника. Празничним богослужењима најрадоснији хришћански празник обиљежен је и у свим храмовима на подручју Добоја. Након молитве и причешћа, православни вјерници упутили су се кућама да у кругу породице уз богату трпезу прославе Божић. 

Звона са црквених храмова у поноћ симболично су огласила тренутак рођења Сина Божјег Исуса Христа. За вјернике Српске православне цркве, то је означило крај вишенедјељног поста и вријеме за примање Свете тајне причести.

Прослава Хирстовог рођења у Брчком почело је Светом литургијом у храму Успенија пресвете Богородице. Храм је и ове године био претијесан, па су неки вјерници, богослужење обавили у црквеном дворишту. Након литургије Божић се с породицом традиционално прославља у кућама. У кућу долази положајник, који собом у дом уноси радост Христовог рођења.

У свим храмовима Митрополије дабробосанске јутрос су служене божићне литургије. Eпископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је литургију у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву. Обраћајући се вјерницима, владика Григорије је рекао да треба вољети и оне који нас не воле, јер је у томе тајна љубави Божије, тајна мира Божијег, тајна побједе.

Владика је поручио да нам треба спас кроз вјеру у Бога, с обзиром на ратове, глад, сиромаштво, избјеглиштво, и болести у свијету. Он је истакао, да људи морају вољети, чак, и оне који их не воле. Према његовим ријечима, у томе је тајна љубави Божије, тајна мира Божијег, тајна побједе над злом у себи, и у другима. Вјерницима је прочитана божићна посланица патријарха српског Иринеја. Божићна литургија служена је јутрос и у Старој цркви на Башчаршији. 

 

Дан Христовог рођења  с радошћу је дочекан и у православним храмовима и повратничким породицама на подручју Тузле гдје данас живи око 5 000 Срба. Централна литургија служена је у Саборном храму Успенија Пресвете Богородице, а божићно јутрење одржано и у највећем повратничком насељу Пожарници.