latinica  ћирилица
09/01/2015 |  13:07 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежавање Дана и крсне славе Српске

Дан и крсна слава Републике Српске - Свети архиђакон Стефан обиљежени су у Дервенти гдје је испред централног спомен-обиљежја погинулим српским борцима служен парастос и положени вијенци и цвијеће.
Дервента - Дан и крсна слава РС - Фото: СРНА
Дервента - Дан и крсна слава РСФото: СРНА

Вијенце и цвијеће положио је начелник општине Дервента Милорад Симић, те представници Скупштине општине, Борачке организације, удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Полицијске станице, СУБНОР-а и политичких партија.

У просторијама Центра за културу пријем је организовао начелник општине Милорад Симић који је истакао да ова локална заједница с пуно љубави обиљежава Дан и крсну славу Републике Српске и додао да општина чини све што може да помогне борачким категоријама и одаје дужно поштовање свим ствараоцима Републике Српске.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Дервента Чедо Вујичић истакао је да, притиснути економским и другим проблемима и свакодневном борбом за егзистенцију, не примјећујемо значај који има институционално организовање Републике Српске.

Поменом за погинуле припаднике Војске Републике Српске, полагањем вијенаца у спомен храму на Вучијаку и пријемом који је организовао начелник општине Синиша Гатарић у Прњавору је обиљежен 9. јануар.

- Српска је кућа која својим кровом надкрива све наше наде, стремљења и достигнућа. То је кућа коју требамо заједнички уређивати и која ће опстати онолико дуго колико ми у њу уложимо рада, воље и знања, истакао је Гатарић и најавио да ће управо с циљем постизања заједништва покренути иницијативу окупљања свих људи који су са подручја општине Прњавор, а који су сада на важним функцијама у Републици Српској.

Делегације општине, општинске Борачке организације и СУБНОР-а Србац данас су положиле цвијеће на Централно спомен-обиљежје у овој општини, а потом присуствовале парастосу у спомен-соби за погинуле и нестале борце посљедњег рата.

Начелник општине Србац Драго Ћирић нагласио је да је у стварању Републике Српске општина Србац дала велики допринос и додаоо да су свим погинулим борцима подигнути појединачни споменици на гробним мјестима, а у 24 насељена мјеста подигнута су заједничка спомен-обиљежја, која ће трајно подсјећати млађе генерације на оне који су изгубили живот у стварању и одбрани Републике Српске.

Ћирић је рекао да се локална власт у Српцу труди да помогне најугроженијим борачким категоријама.

Крсна слава и Дан Републике Српске у Фочи су обиљежени парастосом за погинуле борце у Одбрамбено-отаџнинском рату, који је служен на Градском гробљу, те посјетом спомен соби и полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на централном споменику.

Начелником општине Фоча Радисав Машић уприличио је свечани пријем на којем је у присуствову грађана и представника јавног,политичког и привредног живота истакнуто да је 9. јануар дан када се српски народ присјећа догађаја који су претходили стварању Републике Српске и њезиној одбрани.

У Модричи је служен парастос и положено цвијеће на централни споменик и у спомен-соби погинулим борцима и цивилима у посљедњем рату.
Парастос је служен у храму Успења пресвете Богородице у Модричи, а потом је испред споменика одржан краћи помен.

Замјеник начелника општине Никола Савић рекао је да је Српска гарант опстанка српског народа и да се морају поменути њени ствараоци, посебно борци и цивили који су дали животе за Републику Српску.

Предсједник Борачке организације у Модричи Милутин Врачевић истакао је да је у јединицама с простора ове општине и јединицама које су учествовале у одбрани Модриче погинуло више од 700 бораца чије су фотографије изложене у спомен-соби.

Поводом Дана Републике Српске и крсне славе светог Стефана, у Шамцу је одржан традиционални пријем за представнике привредног, јавног, културног и спортског живота те локалне заједнице.

Празнични пријем био је прилика за сумирање резултата остварених на плану обнове инфраструктуре и оживљавања привреде након прошлогодишње поплаве.

Начелник општине Саво Минић је истакао да је сада најважнија реализација пројекта реконструкције обалоутврда, који има подршку Владе Републике Српске. То ће послати јасну поруку свим потенцијалним инвеститорима да је Шамац безбједан град.

Поводом Дана Републике, положени су вијенци и цвијеће на централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске.

Полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима у Зворнику, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата обиљежили су 23. рођендан Републике Српске и крсну славу Светог првомученика архиђакона Стефана.

Основна порука јесте да се чува Република Српска, али и да се мора посветити више пажње онима који су створили Републику.

- Обавезни смо да се сјећамо свих оних који су најзаслужнији за стварање Републике Српске, да их се не сјећамо само на данашњи дан, него свих ових дана у години, рекао је Владан Матић, предсједник Борачке организације Зворник.

Крвљу натопљена, животима одбрањена, у срцима ношена, вјечно слављена и трајна, оваквом поруком се прославља име отаџбине у Зворнику.

Република Српска се мора чувати, јер је то свети задатак на који српски народ обавезују жртве које су пале за слободу на овим просторима, рекао је данас градоначелник Требиња Славко Вучуревић на пријему поводом Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана.
Вучуревић је навео да ће, и поред економске кризе, Требиње и у овој години реализовати више значајних пројеката и да неће упасти у финансијски колапс. Код градоначелника нису присуствовали представници опозиције, ни опозоциони одборници у Скупштини града Требиња.