latinica  ћирилица
09/01/2015 |  14:48 | Аутор: РТРС

Француска: Убијена браћа Куаши - у Паризу убијен отмичар, ослобођени таоци (LIVE VIDEO)

Браћа Куаши убијена у упаду полиције у штампарију, јавио је канал Франс 24. Браћу је полиција опколила у мјесту Дамартен-он-Гоел гдје су узели једног таоца који је ослобођен. Окончана је и драма у Паризу - отмичар Кулибали је убијен, а таоци ослобођени.

Двоје нападача у једном супермаркету у Паризу држе шест таоца, међу којима има и дјеце, а медији јављају да су убијена два лица. Полиција је саопштила да се ради о осумњиченом за јучерашње убиство полицајке у Монружу. Ријеч је о Амедију Кулибалију, који је био осуђен на пет година затвора 2013. године због умјешаности у планирање бјекства из затвора исламисте Аита Алија Белкасема.

Осим за Кулибалијем, потјерница је издата и за Хајат Бумедин, рођеном 26. јуна 1988. године. Те особе су наоружане и опасне, наводи полиција.

Мушкарац је наводно поставио полицији услов да обустави опсаду у мјесту Дамартен-он-Гоел гдје се налазе браћа Шериф и Саид Куаши, који су осумњичени да су у сриједу извршили терористички напад на магазин “Шарли Ебдо“ када је погинуло 12 лица.

Кулибали је запријетио да ће убити таоце, ако полиција крене у акцију против браће Куаши. Полиција наводи да Кулибали познаје бар једног од браће Куаши.

Агенције преносе и да је двадесетак особа блокирано у продавници која се налази одмах поред кошер-супермаркета, и да чекају упутства полције.

Браћа Шериф и Саид Куаши, који су осумњичени да су извршили терористички напад на магазин "Шарли ебдо" у Паризу, у штампарији у мјесту Дамартин ен Гоел, гдје их је опколила полиција за таоца држе једно лице. Преговарачи су ступили у телефонски контакт са браћом Куаши, која су рекла да желе да умру као мученици.

У Паризу састанак кризног штаба

У Јелисејској палати у току је састанак предсједника Француске Франсоа Оланда, премијера Мануела Валса, као и министара унутрашњих послова Бернара Казнева и правосуђа Кристијане Тобир поводом терористичких напада у увој земљи.

Није било наоружаног мушкарца на тргу Трокадеро у Паризу

Француско Министарство унутрашњих послова саопштило је да није тачна информација коју су објавили медији - да је наоружани мушкарац виђен на тргу Трокадеро у Паризу и да је због тога дошло до евакуације са трга. 

Претходно је јутрос један сиријски држављанин у брзом возу "те-же-ве", који је саобраћао између Лиона и Париза, рекао да је терориста, због чега је воз заустављен и евакуисан.

Један од путника је упозорио контролоре који су одлучили да воз зауставе на станици у Крезоу.

Полиција је евакуисала путнике и привела Сиријца од око 30 година. Извршен је преглед воза и није пронађено ништа сумњиво, након чега је нормализован саобраћај.

Исламска држава преузела одговорност за терористичке нападе у Паризу

Исламска држава је преузела одговорност за терористичке нападе у Паризу и запријетила да су Велика Британија и САД сљедеће на удару.

"Почели смо операцијом у Француској, за коју преузимамо одговорност. Сутра ће бити у Британији, Америци и другима," рекао је исламски свештеник и једна од лидера ИД Абу Саад ал Ансари на проповједи у ирачком граду Мосулу, који контролише Исламска држава, како преноси израелски лист "Хаарец".

"То је порука свим земљама које учествују у коалицији (предвођеној САД) која је убила чланове Исламске државе", запријетио је он.

Истовремено, пензионисани амерички генерал Томас Мекинерни изјавио је за Фокс њуз да не мора обавезно да значи да ИД стоји иза напада у Француској само зато што је Ал Ансари дао овакву изјаву и да постоји могућност да овај покрет све то говори у пропагандне сврхе.