latinica  ћирилица
10/01/2015 |  17:10 | Аутор: РТРС

Обилазак Стокхолма по крововима зграда

У Стокхолму туристички водичи не смију да имају страх од висине. Необичан услов постављен је због тога што је Туристичка заједница овог града свим туристима омогућила обилазак шведске престонице шетњом по крововима најзнаменитијих зграда.

Обилазак града на овај начин није за оне који пате од акрофобије, односно страха од висине. Тура почиње на старој згради парламента који се налази у центру Стокхолма. Зграда је висока 43 метра, а тура по крововима траје сат и по. Сви туристи носе заштитну опрему, у коју је укључена и заштитна сајла.

- Када се попнемо на зграду парламента, почињемо обилазак неколико различитих платформи. Током обиласка правимо паузе и туристима показујемо Стокхолм из ове перспективе. Ово је прави панорамски поглед, рекао је Каролин Баеклунд,  туристички водич.

Зграда парламента смјештена је у старом дијелу Стокхолма, а са ових висина поглед се пружа до Балтичког мора. Према подацима Туристичке заједнице Стокхолма у овом граду је у 2013. години забиљежено 11 милиона ноћења, што је ову метрополу уврстило међу десет најпосјећенијих у Европи. Већина туриста је из Њемачке, затим слиједе Британци и Американци.

- Ова тура по Стокхолму занимљива је и домаћим и страним туристима. Често смо водичи туристима који су у град стигли на великим крузерима, као и компанијама које ово користе као дио тим билдинга. Имамо и посебну туру намијењену паровима, а већ их се неколико вјерило баш на овом крову. Вјерујте, на крововима се дешавају разне занимљиве ствари, додаје Баеклунд.

Током зиме туре по крововима организују се само једном седмично. Љети је ситуација другачија, туре су свакодневне, а понекад их само у једном дану буде и по десет. Током године, око 10 000 туриста одлучи да у љепоти Стокхолма ужива из ове перспективе.

- Туре су организоване у сарадњи са Заводом за заштиту споменика, чији су представници, препознали занимљиву идеју, и помогли да се ово спроведе у дјело. Обилазак града по крововима је дефинитивно нешто другачије. Свима ове туре остају у посебном сјећању, иситче Баеклунд.

1, 5 часовни обилазак Стокхолма по крововима је задовољство за које треба издвојити 64 евра. Под условом, да немате страх од висине.