latinica  ћирилица
12/01/2015 |  19:39 | Аутор: Агенције

Лоше навике због којих зими гомиламо килограме

Потреба за нездравом храном током зиме је посљедица зимске депресије, сезонског афективног поремећаја у ком многе ноћи проводе једући слаткише, сендвиче и грицкалице.
Храна - Фото: илустрација
ХранаФото: илустрација

Рјешење за губитак килограма би био замјена таквим намирницама са оним здравим као што су воће и поврће. Многи рецепти као што је и кувани хладни кромпир са мало маслиновог уља и посут бадемима продужиће, у дугачким зимским ноћима, осјећај ситости.

Мало лососа или филтриране сардине посуте бијелим луком изврсни су додаци сендвичу. Такође шољица вруће чоколаде побољшаће распложење и повећати утицај ситости у току ноћи.

Боравак у затвореном простору

Мањак сунчеве свјетлости узрокује пад хормона серотина иначе заслужног за добро расположење. У данима када не успијевамо да искористимо нимало сунчеве свијетлости многи посежу за брзим рјешењима снадбијевања организма енергијом, као што су конзумирање слаткиша или брзе хране. Потребно је бар 15 минута дневно излагања сунцу, макар то биле само руке или лице повећаће ниво Д витамина у организму, а исто дејство имаће жуманце или говеђа  џигерица.

Превише гледања телевизије

Они који пет сати дневно проводе испред телевизије посежу за грицкалицама и на тај начин долази до вишка килограма. Савјети који се препоручују су- ако одлучите да гледате телевизију дужи временски период, запослите руке пеглањем, или прањем судова јер на тај начин нећете имати потребу да упослите уста.

Недовољан унос воде

Зими смо склонији да умјесто за водом, у тренуцима жеђи, посегнемо за многим често нездравим пићима који садрже доста шећера. Ово се дешава јер нам хладно вријеме смањује жељу за обичном водом, али заслађена са мало меда или пар капи лимуна, вода може да буде итекако укусна.

Испијање воде смањује жељу за масним намирницама, а повећава жељу за поврћем и воће. С друге стране газирана пића у нама стварају осјећај потребе за маснијом и нездравом храном.

Заобилажење поврћа на тањиру

Омиљено свјеже поврће многих људи, као краставац, парадајиз или паприка се неће наћи на зимском менију јер им није сезона, умјесто тога већина људи посеже за кромпиром и месом.

И током зиме се могу пронаћи нискокалоричне намирнице богате влакнима и нутријентима, попут купуса, прокеља, кеља, тикве, цвекле, мркве, разних врста лука, печурака, першуна, спанаћа, карфиола итд., а ту је и замрзнуто поврће из супермаркета, које због процеса брзог дубоког смрзавања не губи своје храњиве вриједности.