latinica  ћирилица
19/01/2015 |  08:05 | Аутор: РТРС

Сарајево - евакуација у неколико насеља због могућих поплава (ВИДЕО)

Обилне падавине у протекла два дана, "појачане" топљењем снијега, изазивају страх од нових поплава и појаве клизишта у Федерацији БиХ.
Поплаве Сарајево - Фото: klix.ba
Поплаве СарајевоФото: klix.ba

Мештани неколико сарајевских насеља евакуисани су током ноћи због опасности од поплава које може да проузрокује пораст ријека на подручју Кантона Сарајево.

На подручју општине Илиџа усљед обилиних падавина дошло је до поплава. У улици Раковичка цеста, иза пилане Хулио, поплављено је десет кућа, а поплављено је и у улицама Влаково, Стара пруга, Стањевац.

Према прикупљеним информацијама с терена, Миљацка и Босна надолазе и угрожено је 50 кућа.

Киша је изазвала велике проблеме и мјештанима Гладног Поља, Осјека, Рељева, Доглода и Влакова.

Поплављено је и улицама Карамушићи, Осјечки пут, Брегови, Хендекуша. Затворена је путна комуникација Пејтон-Осјек. Припадници ЦЗ евакуисали су Бехку Зебо, иза пилане Хулио, јављају медији у ФБиХ.

Ниво ријеке Босне је, према јутрошњем извјештају Кантоналне управе Цивилне заштите у Зеници, у 8 сати износио 340 цм, а два сата послије водостај се повећао за пет центиметара.

Према најновијем извјештају Кантоналне управе Цивилне заштите од 10 сати на подручју Зеничко-добојског кантона забиљежени су одрони у мјестима Бистричак, Плаховићи, Кула и Сеоци, а повишен ниво воде у Немили изазвао је блокаду подвожњака и обуставу аутобуског саобраћаја, јавља Клиx.

Поплава је захватила и вогошћанско насеље Хотоњ.

Клизишта су покренута у општини Високо, у насељу Пертац, Чекрекчије и Доња Вратница. Повријеђених није било, а у насељу Доња Вратница клизиште је уништило већи дио пута.