latinica  ћирилица
19/01/2015 |  08:19 | Аутор: СРНА

Окршај војске и побуњеника у Сани

Јеменска армија и Хути побуњеници сукобили су се недалеко од предсједничке палате у Сани, изјавили су очевици, што је највећа ескалација насиља од септембра, када је шиитска група преузела контролу над главним градом.
Исламски милитант у Јемену - Фото: REUTERS
Исламски милитант у ЈеменуФото: REUTERS

Пуцњава и експлозије одјекују из правца палате предсједника Абд-Рабдуа Мансура Хадија и резиденције шефа националне службе безбједности. У овом тренутку није јасно да ли је Хади у резиденцији.

У окршају се користе ракетни бацачи и аутоматско оружје, а безбједносни званичници затворили су путеве који воде у ову област.

Жестока пуцњава чује се и из округа Хада, у дипломатске четврти у сјеверном дијелу града. Очевици су видјели нападаче у улици Ал Камсин, гдје се налазе канцеларије високих безбједносних званичника, укључујући министра одбране.

За сада није познато више детаља, а власти нису доступне за коментар.

Хутији, који траже више права за шиитску муслиманску секту Зајида, кажу да се боре против корупције. Они су заузели Сану у септембру и напредују према централним и западним дијеловима земље, у којима доминирају сунити.

У септембру је потписан споразум међу политичким партијама, а Хутији су позвали на формирање нове владе националног јединства, послије чега би се њихови борци повукли из главног града. Они су у међувремну остали у Сани.