latinica  ћирилица
19/01/2015 |  09:55 | Аутор: Независне

Радић: Америчке фирме омогућавале извоз оружја из БиХ у Ирак

Војни аналитичар из Србије Александар Радић сматра лицемјерним потезе појединих западних новинара који када дођу до информације да је нека пушка коју користе терористи направљена у БиХ, али притом пропусте да извјесте да су неке америчке фирме омогућиле да се највећи дио наоружања из БиХ извезе у Ирак и друге земље.

"Легално су огромне количине оружја доспјеле до Ирака из БиХ, које је било извожено из вишкова наоружања. А онда је то оружје у Ираку због лоше организованости владиних снага и дјеловањем разних побуњеничких групација доспијевало тамо гдје није требало", рекао је Радић.

Он је за "Независне новине" рекао да западни Балкан није толико битан када је ријеч о вези са случајевима тероризма у свијету, али да се током дестабилизације и ратова деведесетих прошлог вијека десило да је дио појединаца успио да дође у контакт са неким идеологијама које нису биле засупљене у бившој Југославији.

Радић је истакао да је оружје продавано свим могућим мафијашким групама које су користиле оружје које је долазило са Балкана.

Он је нагласио да званични органи и политика више неће имати избора и да ће морати да поступају одлучније према Исламској држави и другим спонзорима међународног тероризма.

"Што се тиче безбједносних служби, оне ће да реагују као и до сада, ту неће бити промјена. Што се тиче политичара, они ће морати да усмјере активности на сам извор проблема - на Исламску државу и сличне организације и земље у којима се ствара идеологија и гдје се налази новац којим се финансирају овакве акције", рекао је Радић.

Он је нагласио да иза терористичких акција мора да постоји идеолошка и пропагандна матрица каква је, на примјер Исламска држава.

"Кад је ријеч о регрутацији, то су обично аутсајдери који су социјално повезани, тако да што мање морају да комуницирају телефонски, путем друштвених мрежа... да би избјегли детекцију. Тако се показује тренд да су терористи повезани и комуницирају лично јер су безбједносне службе успијевале да разбију групе које су удаљене па морају да размјењују више порука или телефонских позива", закључио је Радић.